Modificarea Legilor Justiției. Actuala coaliție este decisă să accelereze adoptarea

5 noiembrie 2017, 22:17

Mai mulți parlamentari PSD au preluat și modificat proiectul prezentat săptămâna trecută de ministrul Tudorel Toader.

Printre co-autori, fostul ministru al Justiției Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13. Conducerea partidului a trasat deja unele linii directoare.

Președintele PSD, Liviu Dragnea: I-am spus domnului Iordache să țină totuși cont de pozițiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor-șefi. Nu au apărut încă argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură.

Conform noului proiect, președintele țării rămâne doar în procedura de numire a procurorilor șefi, dar nu va putea respinge decât o singură dată propunerea CSM pentru președinția ÎCCJ. În schimb, șeful statului nu mai apare în procedura de revocare.

În contrapartidă, atribuțiile ministrului Justiției în activitatea magistraților sunt sporite. Procurorii șefi vor obligați să dea cu subsemnatul pentru activitatea lor la Minister, iar ministrul va putea veni cu îndrumări scrise, pentru eficientizarea luptei împotriva criminalității.

O nouă instituție de control, inclusiv de urmărire penală a procurorilor și judecătorilor, va fi creată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Inspecția judiciară, cu atribuții de control și de revocare a procurorilor, devine autonomă pe hârtie, dar subordonată prin atribuțiile de numiri și evaluări, nou creatului Consiliu Național de Integritate.

Iritat de suspiciunile presei privind un posibil control politic asupra magistraților, Florin Iordache a venit cu o interpretare diferită a textelor de lege elaborate chiar de el.

Deputat PSD, co-autor legi justiţie, Florin Iordache: Dacă va uitați în art. 103 din Constituție, spun că activitatea parchetelor este sub autoritatea Ministerului Justiției. Că prezintă un raport asta nu e nimic rău, că pe toți ne interesează soarta Justiției.

Opoziția și specialiștii din Justiție pun la zid pachetul de legi.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan: PNL nu va susține Legile Justiției atâta timp cât în aceste legi există: subordonarea inspecției judiciare Ministerului Justiției, numirea procurorilor-șefi de către Ministerul Justiției, instituirea unui departament de anchetă special a judecătorilor.

Procurorul-şef al Parchetului General, Augustin Lazăr: Trebuie să avem în vedere că proiectul de lege să fie astfel realizat și legea în final să fie astfel adoptată, încât cu toții să avem încredere într-o astfel de lege a justiției.

Cristi Dănileţ, judecator: Să nu uităm că a fost o reformă a justiţiei în anii 2004-2005. Atunci s-au pus bazele independenţei Justiţiei. Acum, prin noile modificări, se vrea din nou trecerea sub control politic a instituţiilor judiciare.

Actuala coaliție este decisă să accelereze adoptarea. În maximum 45 de zile pachetul de legi ar trebui dezbătut, adoptat și transferat Senatului, astfel încât, până la Crăciun, să treacă și de camera decizională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite