Modificare de ultimă oră la Legile Justiției: procurorul general poate fi ales și din rândul judecătorilor. USR susține că președintele Iohannis are numele unui judecător candidat în plic

În Comisia specială pentru Legile Justiției, reprezentanții Minorităților au introdus astăzi un amendament referitor la numirea procurorilor de rang înalt, care prevede că un judecător poate să ajungă procuror general. USR spune că modificarea n-a fost anunțată și că s-a făcut în ultima parte a ședinței, pentru că " Iohannis are numele unui judecător candidat în plic".

28 Septembrie 2022, 20:03 (actualizat 28 Septembrie 2022, 20:15) Știrile TVR |
Amendamentul despre alegerea procurorilor de rang înalt

Un parlamentar al minorităților, Ibraim Iusein, președintele comisiei pentru drepturile omului, a propus ca procurorul general al României să fie ales dintre magistrații cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători. Amendamentul a fost adoptat de coaliție. Deși a fost depus în termen, acest amendament nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială, informează USR, într-un comunicat.

USR susține că amendamentul nu respectă principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor. "Atribuțiile și rolul judecătorului sunt diferite de cele ale procurorului, de aceea este total nefiresc ca un judecător să ocupe cea mai importantă funcție de procuror". Deputatul USR Stelian Ion susține că “această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă”.

Legile Justiției sunt discutate în Comisia specială, după ce au fost votate în Camera Deputaților. Apoi urmează votul în Senat, forul decizional.

Iată comunicatul USR:

"O modificare gravă în Legile justiției, făcută mișelește în ultima clipă

Stelian Ion: Iohannis are numele unui judecător candidat în plic

O modificare gravă a fost făcută mișelește în ultima clipă în comisia specială pentru legile justiției și vizează numirea procurorilor de rang înalt. Următorul procuror general al României poate fi un judecător.

Un parlamentar al minorităților, Ibraim Iusein, președintele comisiei pentru drepturile omului, a propus ca procurorul general al României să fie ales dintre magistrații cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători. Amendamentul a fost adoptat de coaliție.

Deși a fost depus în termen, acest amendament nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială.

Amendamentul nu respectă principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor. Atribuțiile și rolul judecătorului sunt diferite de cele ale procurorului, de aceea este total nefiresc ca un judecător să ocupe cea mai importantă funcție de procuror.

“Această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă. Cert e că procedează la fel de mișelește ca pe vremea lui Dragnea pe care și l-au luat acum drept model și peneliști”, spune deputatul USR Stelian Ion".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI