Românii au început să călătorească tot mai mult, în condițiile în care restricțiile sanitare au dispărut. Pleacă din nou în afara țării, iar aeroporturile sunt tot mai aglomerate. În vară, sunt așteptate vârfuri de trafic. Și tot de atunci, marile aeroporturi vor deveni șantiere. Cu o excepție, aeroportul din Otopeni, unde construcția unui nou terminal a fost amânată. Pentru a face față traficului tot mai intens, o parte dintre curse vor fi mutate pe aeroportul Băneasa.
Cu o singură excepţie, cel din Otopeni, a cărui modernizare a fost amânată.
Aeroportul Henri Coandă e foarte aglomerat în ultima perioadă și traficul este în creștere. Reprezentanții aeroportului se așteaptă ca la vară traficul să atingă un milion de pasageri, cifră comparabilă cu cea de înainte de pandemie.
În acest context cei de la aeroport pregătesc o serie de măsuri speciale pentru a eficientiza serviciile de logistică.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu s-a arătat extrem de nemulțumit de aglomerația din aeroport. El spunea că dacă un zbor de la București la Timisoara durează 40 de minute, procedurile de înainte și după zbor durează mai mult decât zborul în sine.
Reprezentanții aeroportului vor să mute o serie de zboruri mai scurte pe aeroportul din Băneasa, cum ar fi cele spre Grecia.
Planurile pentru construcția unui nou terminal la Otopeni a fost amânată cu 6 ani.
La Iași și Timișoara s-a luat decizia construirii unor noi terminaluri, iar la Cluj extinderea lui.
Și aeroportul din Brașov ar urma să devină operațional anul acesta.
Tocmai acum, când traficul este în creștere, vor fi lucrări pe cele mai mari aeroporturi din România. Specialiștii spun că lucrările de modernizare ar fi trebuit făcute mai devreme, dar principala problemă a fost că nu erau semnate contractele.