Modelul Tribunalului de la Nürnberg sau al celui pentru fosta Iugoslavie, aplicat pentru crimele de război din Ucraina. Peste 4.000 de dosare au fost deschise

Crimele de război comise de trupele ruse împotriva civililor de la Bucha sau din alte părți ale Ucrainei sunt investigate de Procuratura generală de la Kiev. Peste 4.000 de dosare au fost deschise, a declarat procurorul general al Ucrainei. Faptele sunt investigate și de Curtea Penală Internațională de la Haga și ar putea fi judecate de un Tribunal Penal Internațional, constituit special pentru Ucraina, precum Tribunalul de la Nürnberg sau cel pentru fosta Iugoslavie. Vă avertizăm că sunt informații și imagini cu puternic impact emoțional.

05 Aprilie 2022, 22:44 (actualizat 05 Aprilie 2022, 22:52) Știrile TVR |

Una dintre victimele inocente ale războiului pornit de Rusia în Ucraina este Andreiciko, un copilaș de numai 2 ani și 9 luni filmat de echipa TVR în Jîtomir, la 130 de kilometri de Kiev.

Pe 6 martie, el se afla cu părinții lui în casa unor prieteni. Nu au auzit alarma antiaeriană de la ora 02.00. Una dintre bombe a căzut pe casă. Inna, mama băiatului, a încercat să îl apere pe micuț cu propriul corp. Însă era deja prea târziu. Bomba îi retezase deja picioarele copilașului.

Inna, mama lui Andreiko: "Nu știu ce să zic... Este o nedreptate foarte mare ceea ce s-a întâmplat".

Și crimele de la Bucha vor fi investigate de Procuratura din Ucraina.

Peste 4.000 de dosare au fost deja deschise, a declarat la televiziunea ucraineană Irina Venediktova, procuroarea generală. O anchetă a fost deschisă și de Curtea Penală Internațională.

Și președintele Ucrainei, în discursul către Parlamentul din România, a cerut investigarea crimelor de război.

Procesul ar putea avea loc fie la Curtea de la Haga, fie la un tribunal special constituit pentru Ucraina. Judecătorii ar putea emite mandate de arestare pentru cei responsabili, însă aceștia trebuie predați Tribunalului internațional de către guvernele lor, pentru a fi judecați.

Spre exemplu, fostul președinte iugoslav, Slobodan Milosevici, a fost predat Tribunalului Penal Internațional în 2001. El nu a mai apucat să fie judecat pentru crime de război deoarece a murit în închisoare.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI