Modelul Tribunalului de la Nürnberg sau al celui pentru fosta Iugoslavie, aplicat pentru crimele de război din Ucraina. Peste 4.000 de dosare au fost deschise

5 aprilie 2022, 22:44

Una dintre victimele inocente ale războiului pornit de Rusia în Ucraina este Andreiciko, un copilaș de numai 2 ani și 9 luni filmat de echipa TVR în Jîtomir, la 130 de kilometri de Kiev.

Pe 6 martie, el se afla cu părinții lui în casa unor prieteni. Nu au auzit alarma antiaeriană de la ora 02.00. Una dintre bombe a căzut pe casă. Inna, mama băiatului, a încercat să îl apere pe micuț cu propriul corp. Însă era deja prea târziu. Bomba îi retezase deja picioarele copilașului.

Inna, mama lui Andreiko: „Nu știu ce să zic… Este o nedreptate foarte mare ceea ce s-a întâmplat„.

Și crimele de la Bucha vor fi investigate de Procuratura din Ucraina.

Peste 4.000 de dosare au fost deja deschise, a declarat la televiziunea ucraineană Irina Venediktova, procuroarea generală. O anchetă a fost deschisă și de Curtea Penală Internațională.

Și președintele Ucrainei, în discursul către Parlamentul din România, a cerut investigarea crimelor de război.

Procesul ar putea avea loc fie la Curtea de la Haga, fie la un tribunal special constituit pentru Ucraina. Judecătorii ar putea emite mandate de arestare pentru cei responsabili, însă aceștia trebuie predați Tribunalului internațional de către guvernele lor, pentru a fi judecați.

Spre exemplu, fostul președinte iugoslav, Slobodan Milosevici, a fost predat Tribunalului Penal Internațional în 2001. El nu a mai apucat să fie judecat pentru crime de război deoarece a murit în închisoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite