Modele de viață și curaj. După o copilărie în centrele de plasament, au reușit să își găsească un drum în viață

Mii de tineri care au crescut în centre de plasament sunt obligați să le părăsească atunci când împlinesc 18 ani. Trebuie să-și găseacă imediat un loc de muncă și o casă. Numai în județul Iași, anual, sunt zeci de tineri care, după o viaţă de neajunsuri, tristețe și lipsa căldurii unei familii trebuie să lupte în continuare. Ca să supraviețuiască.

30 Mai 2018, 09:49 (actualizat 30 Mai 2018, 09:52) |
Un model de ambiție și curaj
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Abandonată la câteva luni după nastere, Georgiana a crescut prin centre de plasament. Timp de 10 ani a avut şansa să vadă ce înseamnă și viața de familie. Datorită Emiliei Brezuleanu, un asistent maternal. Când a intrat la liceul Economic din Iaşi a trebuit să revină într-un centru de plasament.

După absolvire s-a înscris la Școala Postliceală Sanitară. A rămas în grija statului care, prin lege, oferă protecție socială pentru tinerii care umează o formă de învăţământ la stat, fără taxă. Una din cele mai mari temeri ale Georgianei era să nu afle colegii că provine dintr-un centru de plasament.

Acum, Georgiana are 26 de ani. Este asistentă la secția de Neonatologie a celei mai mari maternităţi din Moldova. În suflet mai poartă o parte din încercările grele ale vieții, dar e convinsă că ambiția și curajul au ajutat-o să răzbească.Vrea să dea la facultate și să și întemeieze o familie chiar să adopte un copil.

Ionuţ a terminat Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții, dar lucrează ca ajutor de bucătar. De patru luni locuiește în Centrul Multifuncțional. E sprijinit de consilierii Centrului și are încredere că până la urmă va reuși să se descurce singur.

În județul Iași sunt 3000 de copii și adolescenți aflați în grija statului. Anual, aproximativ 80 dintre ei intră la facultate, dar rămân în centre sau la asistenți maternali.

Alții însă trebuie să părăsească sistemul de protecție. Până își găsesc un loc de munca sunt ajutați de cei de la centrele multifuncționale sau de fundații umanitare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI