„Moda este ultima evadare a civilizaţiei şi a frumuseţii“. 114 de ani de la naşterea lui Christian Dior

20 ianuarie 2019, 22:22

Christian Dior s-a născut în în 21 ianuarie 1905, în oraşul Granville pe coasta Normandiei, în familia industriaşului Maurice Dior.

A urmat ştiinţele politice pe care le-a absolvit în 1928, dar pasionat de artă, a fost galerist, desenator şi apoi asistent de modă al creatorului Lucien Lelong, omul care îl va introduce în tainele modei şi profesia de couturier. În octombrie 1946, Christian Dior şi-a deschis propria casă de modă, pe Avenue Montaigne 30 din Paris.

Renaşterea modei

În opinia lui Dior, moda din timpul anilor de război fusese „oribilă”: „pălăriile erau prea mari, fustele prea scurte, sacourile prea lungi, pantofii prea grei”. Hainele erau croite din stofe groase, militareşti, iar materialele de lux, lâna, mătasea şi blănurile, lipseau.

Christian Dior a simţit că trebuia să ofere femeilor o perspectivă complet diferită şi în 12 februarie 1947, îşi prezenta în saloanele din Avenue Montagne 30 propria colecţie intitulată “New Look”.

Aducea pe podium 90 de modele de lux care foloseau ţesaturi preţioase pentru acea perioadă – satin, mătase sau taftan, perle şi strasurile. Liniile şi modele erau seducătoare şi de bun gust, iar noile forme, marcate de fustele croite larg din talie şi purtate cu un corset strâmt, puneau în evidenţă formele feminine.

 

(w500) Casa Dior

Creaţiile sale au avut un succes imediat. După ani de restricţii materiale şi morale, se născuse o nouă imagine a eleganţei feminine.

„Moda este ultima evadare a civilizaţiei şi a frumuseţii“, afirma atunci designerul, iar piesele Christian Dior au devenit rapid must-have pentru celebrităţile din întreaga lume, iar Rita Hayworth şi Margot Fonteyn s-au numărat printre primele sale cliente permanente.

Noul look şi noul lux lansate de Christian Dior au fost însă privite şi ca prea provocatoare şi nepăsătoare la suferinţele unei Europe abia ieşite din război, iar, potrivit revistei Vogue, Regele George al V-lea a interzis prinţeselor Elizabeth şi Margaret să poarte haine Dior, într-un moment în care raţionalizarea era încă în vigoare.

 

(w500) Casa Dior

Noul stil a fost acceptat prin intervenţiilor repetate ale editorilor de modă şi a cucerit rapid nu doar Europa ci şi piaţa americană unde designerul francez a primit, în toamna lui 1947, Oscarul pentru haute couture, ca semn de recunoaştere pentru aportul său la revitalizarea modei.

Cu noua sa colecţie lansată în noiembrie 1948, Christian Dior a stabilit din nou tendinţele în modă – jachete ultrafeminine cambrate, cu umeri proeminenţi şi fuste ample.

 

(w500) Haute cout

După scurt timp, Dior se făcea remarcat şi în domeniul parfumurilor.  Primul lansat a fost “Miss Dior”, un tribut adus lui sorei sale Catherine, arestată şi închisă într-un lagăr de concentrare până în 1945.

După doar doi ani de la apariţia primei colecţii, Dior domina deja exportul francez de modă, colecţiile sale  fiind vândute în 23 de ţări.

Geniu al haute-couture-ului şi abil om de afaceri, Dior prezenta în fiecare an câte două colecţii care pe lânga costume, rochii de zi şi de cocktail, cuprindeau şi accesorii şi bijuterii.

(w220) Christian

Colectia toamnă/iarnă 1949-1950 aducea ansamblul din satin negru luxos, împodobit cu un mare pampon pe şold, cu numele de „Cygne Noir“. Celebra creaţie „Lebada neagră“ deşi vândută în doar trei exemplare, între care unul pentru Marlene Dietrich, a intrat în istoria modei.

În 1954,  designerul Dior a renunţat la linia în A şi la celebra linie „lalea“, fixate prin New Look, şi a propus  linia H sau aşa-numitul Flat look – cu linii drepte şi uşor masculine şi haine mai strânse pe corp. Dar orice propunea Dior era imediat acceptat ca tendinţă obligatorie în modă, iar noile sale creaţii au avut din nou succes, la fel ca şi afacerea sa care ajunsese la  17 milioane de dolari, o sumă considerabilă în anul 1953.

Până în anul 1955, existau deja peste 20 de firme autorizate pentru producerea elementelor Dior, iar Christian Dior îşi pune numele sub licentă. În acelaşi an, tânărul de doar 19 ani Yves Saint Laurent devenea asistentul personal al lui Christian Dior, iar doi ani mai târziu, îşi înlocuia mentorul la conducerea Casei Dior.

Christian Dior s-a stins din viaţă în 1957 în urma unui infarct; avea doar 52 de ani. La înmormântarea sa au venit 2500 de oameni, tot personalul său, dar şi celebrii săi clienţi, staruri de la Hollywood şi Ducesa de Windsor.

Sub conducerea lui Yves Saint Laurent, Casa Dior a adoptat o linie “mai soft”, despre care se spune că ar fi salvat brandul de la faliment. Directorul artistic a continuat să atragă clientela de elită, el fiind cel care a  proiectat rochia de mireasă pentru Farah Diba, atunci când ea căsătorit cu şahul Iranului.

Yves Saint Saint Laurent a demisionat în 1960, când s-a înrolat în armata franceză în timpul războiului algerian de independenţă, iar designerul Marc Bohan a continuat munca sa până în 1997, când a fost înlocuit de designerul britanic John Galliano.

 

(w500) Dior 2019

(w160) Christian

S-a spus despre Galliano că  are un talent creativ foarte apropiat de cel al lui Christian Dior. El a rămas director de creaţie la Dior până în martie 2011, când a fost demis în urma unor remarci antisemite, iar Raf Simons a preluat funcţia de director artistic.

Semnătura Dior a apărut, de-a lungul anilor, pe produse precum parfumurile, fardurile şi cosmeticele, bijuteriile, încălţămintea şi accesoriile din piele.

Din 1990, Casa Dior a intrat în componenţa trustului de produse de lux ”Moët Hennessy Louis Vuitton” (LVMH).

Imaginea Dior

De-a lungul timpului, numele Dior a fost asociat cu multe nume celebre, de la cliente până la personalităţi din lumea modeling-ului: Cindy Crawford, Elle McPherson, Kate Moss, care au fost imaginea Casei Dior.

Imaginea Dior este Sofia Merchetner, o tânără de 14 ani dintr-un cartier sărac al Tel Avivului, iar povestea ei a început în momentul în care a fost descoperită de un agent de modeling israelian.

După întâlnirea cu designer-ul Dior, Raf Simons, Sofia a semnat cu celebra casă un contract pe doi ani în valoare de 170.000 de lire sterline.

“Este foarte important pentru mine să merg la şcoală. Sunt încă foarte tânără şi mă aştept să fiu supervizată până la vârsta de 18 ani” a declarat Sofia.

 

 

Surse:

dior.com

biography.com

history.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Roberto Cavalli / Profimedia

Creatorul de modă Roberto Cavalli a murit la vârsta de 83 de ani