Corespondență din Rusia: Moscova continuă mobilizarea, în timp ce peste 260.000 de oameni au fugit din țară

În Rusia continuă mobilizarea parțială, dar se înmulțesc și gesturile de revoltă. În Siberia, un tânăr a deschis focul într-un centru de recrutare și l-a împușcat pe comisarul militar. Și nu este un caz extrem singular. De la decretarea mobilizării, 11 birouri de înrolare din Rusia au fost incendiate, iar zilnic sunt proteste și arestări. Între timp, sute de mii de ruși au ales calea pribegiei, doar ca să evite să fie trimiși pe frontul din Ucraina. Deocamdată, Kremlinul afirmă că nu se discută despre închiderea granițelor, relatează corespondentul TVR în Rusia, Liviu Iurea.

26 Septembrie 2022, 17:47 (actualizat 26 Septembrie 2022, 18:59) Știrile TVR |

Posturile rusești de televiziune difuzează doar imagini într-o manieră pozitivă, chiar idilică, de la comisariatele militare și depozitele de îmbrăcăminte , acolo unde cei mobilizați își primesc echipamentul. Kremlinul admite că, la începutul mobilizării, au fost unele excese, chiar greșeli și promite că nu se vor mai repeta.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Acele cazuri care nu au corespuns criteriilor cerute de Ministerul Apărării se rezolvă. Sperăm că toate aceste greşeli înregistrate în primele zile să fie corectate”.

Cu toate acestea, bărbații care ar putea fi trimiși pe front încearcă să părăseacă cât mai repede Rusia. Variantele pe cale aeriană sunt extrem de puține, așa că granițele terestre sunt luate cu asalt. Cozi de automobile de zeci de kilometri sunt la toate punctele de frontieră cu Kazahstan, Mongolia, Georgia și Finlanda.

Potrivit cotidianului Novaya Gazeta Europa, citând surse apropiate Kremlinului, de miercurea trecută și până ieri, au părăsit Rusia 261.000 de persoane, majoritatea bărbați, eligibili penttru serviciul militar. Ei au preferat să lasă totul baltă, avere, serviciu, și chiar familie, doar să nu fie chemați pe front.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 215 | O posibilă groapă comună, descoperită la Harkov, la o fermă de pui. Circa 100 de oameni ar fi îngropați acolo. Primarul din Severodonețk acuză „metoda autobuzul” la așa-zisul referendum organizat de ruși

Cei care deja au trecut în țările vecine explică de ce au plecat:

„S-a mers prea departe. Ce ne propune guvernul nu ne avantajează deloc. Avem două variante: să fim mobilizaţi şi să fim trimişi pe front sau să fim aruncaţi în temniţă dacă refuzăm. Nici o variantă nu ne convine.”

„Desigur, nu va fi toată lumea mobilizată, dar cine ştie ce se va întâmpla pe viitor. Toţi sunt preocupaţi cum să se ascundă, cum să evite mobilizarea şi cum să nu fie chemaţi la comisariatele militare.”

„Era o problemă şi cum să te deplasezi cu metroul, pentru că acolo sunt peste tot camere de supraveghere.”

În campania de propagandă a mobilizării se implică și Biserica Rusă. Patriarhul Kiril, în predica să de după slujba de duminică, a afirmat că tinerilor care își pierd viață pe front li se vor ierta păcatele: „Biserica realizează că dacă cineva, mânat de imboldul datoriei faţă de patrie, rămâne credincios idealurilor sale şi merge să îşi îndeplinească misiunea pentru care a depus jurământul şi, dacă se întâmplă ca el să moară, înseamnă că el comite o faptă care va fi echivalată cu un sacrificiu. El se sacrifică şi, de aceea, noi credem că acest sacrificiu îi va spăla toate păcatele.”

Manifestațiile împotriva mobilizării continuă în multe regiuni din Rusia, în ciuda brutalitatii cu care forțele de ordine înăbușă orice tentativă de protest. În Daghestan, femeile, fără să le fie frică că vor fi arestate, au ieșit în stradă cerând să nu le fie luați copiii la război.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 27°C
IASI 24°C 27°C
CLUJ 22°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 24°C 25°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI