Mobilizare militară în nordul Europei, în cazul conductelor Nord Stream 1 şi 2. SUA şi mai multe ţări europene au deschis anchete. ONU avertizează asupra unei catastrofe ecologice

1 octombrie 2022, 19:22

Marea Britanie, Franța și Germania vor ajuta Norvegia să furnizeze securitate infrastructurii vitale.

Regatul scandinav, devenit principalul furnizor după declanșarea crizei cu Rusia, își va pune în alertă propriile forțe navale și aeriene.

VEZI și Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri de gaz. Scurgerea din Nord Stream 1, mai puternică, a început să se reducă

Rusia a dezminţit că ar fi atacat cele două conducte și a acuzat Occidentul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că exploziile au avut loc în zone controlate de serviciile americane de intelligence. Preşedintele Putin a numit direct anumite țări.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Am discutat despre sabotajul împotriva conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2. Au fost explozii puternice, care au avariat cele două conducte. Susţinem eforturile de anchetare, să aflăm faptele şi să vedem cine a fost în spatele atacurilor. NATO şi aliaţii lor sunt prezenţi în zonă cu capacităţi navale pentru a respinge orice pretenţii în Marea Nordului şi Marea Baltică şi pentru ca să ne protejăm, inclusiv infrastructura critică. Facem schimburi de informaţii„.

Germania, Danemarca și Suedia au deschis o anchetă comună. La investigații participă și Statele Unite.

Întâi de toate, în legătură cu aceste conducte, suntem în legătură directă cu partenerii noştri europeni, în special cu Danemarca şi Suedia. Susţinem investigaţiile în legătură cu aceste conducte şi încercăm să aflăm cine este responsabil. Dar nu pot da amănunte acum„, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Moscova a cerut o anchetă internațională oficială.

Înainte de apariția fisurilor, au fost înregistrate explozii submarine.

Țările europene au decis să ia măsuri de protecție a infrastructurii strategice. Washingtonul a anunțat că a fost un sabotaj deliberat al conductelor, iar Statele Unite vor ancheta incidentul până la capăt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite