Numeroase echipe de căutare-salvare au ajuns pe aeroporturi din Turcia, și de acolo pleacă spre zonele afectate de cutremure. 19 state membre ale UE, SUA, China și India au oferit deja sprijin. 300 de militari acţionează în zone afectate din nordul Siriei, însă situația transportului ajutoarelor către această țară supusă sancțiunilor internaționale este problematică din punct de vedere diplomatic și tehnic.
ACTUALIZARE Un avion care transporta 77 de specialiști britanici în operațiuni de căutare și salvare, echipamente de ultimă generație și patru câini de căutare a aterizat la Gaziantep, în sud-estul Turciei, a anunțat Ministerul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO).
Echipa, formată din pompieri și personal de la 14 servicii de pompieri și de salvare din întreaga țară, își va croi drum în clădiri și va ajuta la localizarea supraviețuitorilor printre dărâmăturile provocate de cutremure.
Echipamentul lor specializat include dispozitive de ascultare seismică, echipamente de tăiere și spargere a betonului, precum și instrumente de sprijinire și susținere.
O echipă medicală de urgență s-a aflat, de asemenea, la bordul zborului și va efectua o evaluare completă a situației la sol, potrivit FCDO.
ACTUALIZARE Ministrul sirian de Externe, Faisal Mekdad, a cerut țărilor europene să trimită ajutoare după seismul din Siria, afirmând că sancțiunile nu sunt o scuză pentru a nu o face, a declarat marți la televiziunea libaneză Al Mayadeen.
Oficialii sirieni au susținut de mult timp că sancțiunile occidentale au afectat eforturile de reconstrucție în zonele în care conflictul de 12 ani s-a atenuat.
Statele Unite și națiunile europene au declarat că sancțiunile au ca scop să facă presiuni asupra guvernului sirian în vederea unui proces politic care ar putea pune capăt conflictului.
ACTUALIZARE Ucraina a anunţat marţi că trimite un grup de 87 de salvatori în Turcia, potrivit Agerpres.
„Ministerul de Interne şi Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă (ale Ucrainei) trimit în Turcia o echipă combinată de căutare şi de salvare, formată din 87 de persoane", dintre care 10 piloţi de avioane şi de vehicule, a anunţat guvernul ucrainean pe site-ul său.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a discutat la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, căruia i-a exprimat condoleanţe pentru „oribila tragedie care a lovit poporul turc".
ACTUALIZARE Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că guvernul se pregătește pentru a trimite sprijin celor afectați de "situația incredibil de tragică" din Turcia și Siria "cât mai repede posibil".
„Evident, este o situație incredibil de tragică pe care o vedem cu toții în Turcia și Siria. Vreau ca toată lumea să știe că facem tot ce putem pentru a oferi sprijin, suntem în contact atât cu autoritățile din Siria, cât și cu cele din Turcia”.
Ministrul de externe James Cleverly a declarat că a autorizat deja trimiterea unei echipe de evaluare medicală.
ACTUALIZARE Ajutoarele din Turcia către nord-vestul Siriei au fost oprite temporar din cauza urmărilor cutremurului devastator, a declarat marți un purtător de cuvânt al ONU.
Operațiunea de ajutor transfrontalieră supravegheată de ONU începând din 2014 a fost crucială pentru sirienii care au fugit de regimul președintelui Bashar al-Assad în timpul conflictului, ocolind teritoriul controlat de acesta.
Acum, însă, nu există o imagine clară a momentului în care ajutoarele, de care depind aproximativ 4 milioane de persoane, vor fi reluate, a declarat pentru Reuters Madevi Sun-Suon, purtător de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenței Umanitare (OCHA). Acesta a mai adăugat „Unele drumuri sunt distruse, unele sunt inaccesibile. Există probleme logistice care trebuie rezolvate. Explorăm toate căile pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie”.
Una dintre aceste căi include livrarea de ajutoare prin teritoriul deținut de guvern, un proces care implică traversarea liniilor de front prin care ajutoarele au trecut rareori în timpul războiului. Damascul s-a opus mult timp operațiunii umanitare care a livrat ajutoare în Siria din Turcia, spunând că asistența ar trebui să fie livrată prin Damasc.
ACTUALIZARE După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania), împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE și cu autoritățile turce.
În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la fața locului și finanțează organizații umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă și instalații sanitare și distribuind pături și articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceștia evaluează nivelul daunelor și al nevoilor din Siria în urma cutremurului de ieri pentru a-și adapta răspunsul, potrivit Comisiei Europene.
UE ia în considerare toate opțiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populațiilor afectate.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE a constituit, de asemenea, o echipă de protecție civilă a UE formată din experți din 11 state membre, care au fost trimiși imediat în Turcia pentru a sprijini operațiunile.
În total, țările europene au oferit 1.185 de salvatori și 79 de câini de căutare. Aceste cifre ar putea continua să crească.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sunt salvări miraculoase în mijlocul infernului din provincia de frontiera turcă Hatay. Mai multe blocuri s-au prăbușit integral, precum piesele de domino. Este una din zonele spre care se îndreaptă și echipe de salvare căutare din UE, activate în cadrul mecanismului de protecție civilă.
17 țări din UE au oferit sprijin Turciei constind în 25 de echipe urbane de căutare salvare și 2 echipe de medicină de urgență.
Printre ele echipe din Germania, România, Serbia și Spania, cu echipamente speciale și câini antrenați pentru operațiuni de căutare.
Paul Philipp Braun, purtător de cuvânt al echipei de salvare din Germania: Ceea ce știm până acum este că zona afectată spre care ne îndreptăm este la aproximativ 2,5 ore de mers cu maşina la sud de Gaziantep în provincia Hatay. Ne aşteptăm în Kirikhan la un număr mare de victime. Probabil vom fi prima echipă internațională care desfăşoară operaţiuni de salvare în această zonă.
Președintele Biden a discutat cu omologul turc despre structura sprijinului în următoarea perioadă, asigurând Ankara că va beneficia de tot ce are nevoie. Două echipe de căutare-salvare din SUA, cu echipamente de ultimă generație se află în drum spre Turcia.
Echipamente grele pentru îndepărtarea dărâmăturilor și echipe de salvare căutare au fost trimise și de India și Mexic.
Guvernul de la Beijing a activat sistemul de ajutor umanitar de urgență atât pentru Turcia cât și pentru zonele afectate de cutremure din Siria.
Mao NING, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: China va oferi Turciei o primă tranșă de 40 de milioane de yuani (5,9 milioane de dolari) ajutor de urgență. Acesta include trimiterea echipelor de salvare urbană cu echipamente grele, echipe medicale și provizii de urgenţă necesare Turciei. Coordonăm livrarea materialelor speciale şi pentru Siria și accelerăm implementarea proiectelor de ajutor alimentar aflate în derulare.
50 de pompieri italieni au ajuns în Turcia cu un avion militar care transportă și echipamente de căutare și salvare, câini pentru căutare și personal medical.
Vor participa și la operațiuni și în nordul Siriei.
Transportarea ajutorului de pe teritoriul sirian controlat de Damasc către teritoriul controlat de rebeli este sensibilă din punct de vedere diplomatic. Ar presupune ca regimul oficial să fie dispus să ofere ajutorul populaţiei din zona controlată de rebeli și să convină cu aceștia asupra distribuției. Va fi o provocare pentru organizațiile umanitare internaționale.
Rusia și China au răspuns apelului autorităților de la Damasc pentru ajutor, iar Germania și SUA au promis sprijin prin intermediul unor agenții umanitare.