Mobilizare împotriva ştirilor false. Specialiștii reuniți la Bruxelles caută soluții de contracarare

15 ianuarie 2018, 22:55

Știrile false au ajuns atât de greu de controlat, încât concurează periculos informațiile corecte, furnizate de jurnaliști.

Faptul că alegerile prezidențiale din Statele Unite au fost bruiate de acest fenomen, că propaganda rusă folosește, se pare, astfel de tehnici pentru a slăbi democrațiile europene, spune multe despre cât de nocive pot fi așa-numitele fake news.

Pentru aceasta, Uniunea Europeană a avut inițiativa de a crea un grup de specialiști care să livreze soluții de contraatac.

Dincolo de provocările tehnice, combaterea știrilor false comportă și chestiuni de natură socială și legală: până unde se poate merge cu interzicerea lor? Care este granița dintre reglementare și cenzură?

Franța se pregătește să introducă o legislație care ar permite închiderea site-urilor care raspândesc fake news în timpul campaniilor electorale.

În Germania, o lege care are același scop, de a lupta cu știrile false, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă este aspru criticată, mai ales de extrema dreaptă, că ar putea da naștere la abuzuri, la cenzură și că este contrară libertății fundamentale de exprimare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite