Moartea stranie a unui faimos cercetător rus. „FSB mi-a ucis tatăl!”

Un reputat om de știință rus a murit la Moscova, la două zile după ce a fost arestat la Novosibirsk, fiind aparent suspectat de spionaj pentru China.

06 Iulie 2022, 15:40 (actualizat 06 Iulie 2022, 15:43) Știrile TVR |
Foto: Dmitry Kolker/ oculusfiles via Twitter

Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, suferea de cancer pancreatic în stadiu terminal când oficialii FSB l-au târât din patul de spital și l-au dus cu avionul la renumita închisoare Lefortovo din Moscova, unde a murit mai târziu, scrie CEPA.

Acuzațiile de trădare la adresa lui Kolker au venit la scurt timp după refuzul său de a depune mărturie împotriva a doi colegi cercetători de la Institutul de Fizică a Laserului (filiala siberiană a Academiei Ruse de Științe), a spus fiul său Maksim Kolker.

„L-au chemat la interogatoriu, au vrut să depună mărturie împotriva cercetătorului-șef Bagaev și a directorului Institutului de Fizica Laserului. El a spus că nu va rosti neadevăruri și lucruri despre care nu are habar. A avut loc un soi de constrângere”, a declarat Kolker pentru publicația The Insider din Letonia.

În articolul publicat înainte de moartea sa pe 1 iulie, fiul lui Kolker a declarat că anchetatorii nu i-au spus dacă tatăl său mai trăia. Tot ce știa era că omul de știință se afla într-o celulă. „Omul nu poate mânca, este hrănit intravenos. Vomită în mod constant”, scria Kolker în articol.

„Cancerul pancreatic în stadiul IV este o condamnare la moarte”, a scris fiica sa Alina Mironova pe rețelele de socializare. „Dar a trata acest lucru în pereții unui centru de detenție preventivă, fără îngrijire medicală adecvată, spre deosebire de acasă, este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei persoane.”

Presupusa trădare a lui Kolker, învăluită în mister

Natura exactă a presupusei trădări comise de Kolker rămâne neclară. Specializarea sa principală era electronica fizică – optică neliniară, spectroscopie și metrologia laser. Dmitri Koller semnase ca autor și coautor peste 100 de lucrări științifice.

Când și cum a fost efectuat presupusul act de trădare nu este, de asemenea, clar. În timpul călătoriilor sale în China, „a fost un angajat FSB lângă el tot timpul”, a scris fiul său. „Discursurile și conversațiile în limba engleză erau interzise.”

Arestarea unui astfel de om de știință de rang înalt a dat naștere speculației că serviciile de securitate ale lui Vladimir Putin au lansat o campanie pentru a vâna elemente anti-regim aflate în poziții sensibile. Unii au remarcat, de asemenea, arestarea recentă a lui Vladimir Mau, șeful Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională și Administrație Publică (RANEPA), și a unui membru al consiliului de administrație al Gazprom, precum și retrogradarea Mitropolitului Hilarion, adjunctul șefului bisericii ortodoxe ruse.

Pe 3 iulie, la un monument al savantului sovietic Valentin Koptyug, prietenii îndoliați din Novosibirsk au improvizat un memorial, așternând flori și un afiș cu fotografii reprezentându-l pe Kolker și un alt cercetător aflat în prezent în detenție, Anatoly Maslov.

„FSB mi-a ucis tatăl” – era citat fiul lui Kolker într-un mesaj scris cu majuscule lângă jerbe. „Știind în ce stare se afla, l-au scos din spital. Mulțumesc, țara noastră... nici măcar nu ai permis familiei să-și ia rămas bun.”

„Anchetatorul Morozov, judecătorii din Novosibirsk și întreaga mașinărie de stat – sper că veți răspunde pentru acțiunile voastre.”

Pe 4 iulie, poliția rusă din Novosibirsk a distrus memorialul. Maslov, în vârstă de 75 de ani, cercetător șef la un institut de mecanică teoretică și aplicată, rămâne în detenție la Lefortovo.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI