Moartea românului ucis de o antilopă într-o grădină zoologică din Suedia scoate la iveală felul în care sunt trataţi angajaţii

Moartea unui român îngrijitor la un parc zoologic din Suedia - în august anul trecut - ridică semne de întrebare asupra felului în care sunt trataţi angajaţii acestei grădini zoologice. Suspiciuni legate de condiţiile de muncă, plată şi cazare a mai multor muncitori români au fost scoase la iveală de presa suedeză.

29 Ianuarie 2023, 19:04 (actualizat 29 Ianuarie 2023, 23:30) Știrile TVR |

Fănică Gherasim lucra ca îngrijitor de animale la grădina zoologică de pe insula Oland, aflată în apropiere de coasta suedeză. Până când, într-o seară, românul a fost atacat de un elan antilopă, în timp ce mâna animalele spre adăposturi. În urma atacului, Fănică Gherasim a murit.

Pe parcursul zilei, poliţia s-a deplasat la faţa locului la sesizarea procurorului şi a documentat şi fotografiat scena.

Fiul lui Fănică Gherasim consideră că circumstanţele morţii tatălui său sunt suspecte, având în vedere că acesta nu avea pregătirea necesară pentru a lucra cu animalele sălbatice şi nu vorbea decât limba română. Toate acestea în ciuda faptului că reprezentanţii grădinii zoologice l-au prezentat ca pe un specialist experimentat în domeniu.

Moartea lui Fănică Gherasim a scos la iveală un lanţ de abuzuri la care erau supuşi şi alţi lucrătorii români.

În primul rând, în loc să fie plătiţi cu aproape 21 de mii de coroane suedeze, adică două mii de euro, salariul minim negociat pe ramură, ei primeau maxim 6500 de coroane, echivalentul a 600 de euro.

Gheorghe, fost lucrător la grădina zoologica din Oland dezvăluie motivul pentru care a plecat.

Nicu, şi el fost angajat, povesteşte că efectiv a fost dat afară când a pus problema banilor puţini pe care îi primeşte.

Angajatorul românilor se apără în presa suedeză spunând că restul banilor îi folosea pentru hrana şi chiria muncitorilor, însă potrivit mărturiilor unui alt lucrător, Gică, românii mâncau aceeaşi mâncare cu animalele, mâncare expirată adunată de la magazinele din zonă. În plus, românii lucrau practic zi lumină fără a avea dreptul la timp liber.

În urma dezvăluirilor din presa suedeză, experţii în dreptul muncii spun că parcul zoologic ar trebui închis. Reprezentanţii acestuia au refuzat să răspundă acuzaţiilor, în ciuda numeroaselor solicitări ale jurnaliştilor.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI