Moartea Reginei Elisabeta a II-a atrage după sine nu doar schimbarea simbolurilor regale, ci şi a identităţii vizuale a Marii Britanii la nivel mondial

11 septembrie 2022, 19:53

Dumnezeu să ne păzească milostivul Rege

Mult să ne trăiască nobilul Rege„.

Este momentul care a anunţat oficial sfârşitul unei ere şi începutul unei noi perioade de transformări.

După 70 de ani, Imnul se modifică și, în loc de Regină, e menționat Regele. O schimbare simplă, dar va fi nevoie de timp până când poporul se va obişnui cu noua variantă.

Moneda naţională, fie că vorbim de bancnote sau de monede, nu va mai cuprinde chipul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, ci pe al Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea. Imaginea Reginei Elisabeta a II-a a fost folosită începând cu anul 1960.

Acum sunt în circulaţie 4 miliarde și jumătate de bancnote cu chipul Reginei, în valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline. Înlocuirea lor cu altele care să conţină chipul noului monarh va dura cel puţin 2 ani.

Şi timbrele poștale vor fi actualizate.

Vlad Ungar, trimisul special al TVR la Londra:Nu doar monedele și bancnotele vor fi înlocuite. Acest stâlp, spre exemplu, din inima Londrei, are simboluri ale Reginei Elisabeta a II-a. Iar toți stâlpii din zona centrală a orașului vor fi înlocuiți. (…) Muncitorii de la Serviciul de trafic se pregătesc acum să înlocuiască un astfel de stâlp„.

Odată cu moartea Reginei, parlamentarii depun un nou jurământ succesorului Charles al III-lea.

Mihai Manea, istoric: „Se încheie o epocă, o nouă epocă elisabetană și atunci cine urmează la tron trebuie să trăiască într-o altă epocă. Nu uitaţi că peste 70% dintre britanici și-au trăit viața sub domnia Elisabetei a II-a. (…) Un Rege care începe să trăiască într-o epocă nouă, un Rege care va trăi marcat de moștenirea mamei sale și care prin tot ceea ce va face va trebui cel puţin să încerce a se ridica la înălţimea moştenirii sale”.

Este de așteptat să se schimbe și formularea prin care li se cere noilor cetățeni britanici să jure „credință adevărată Majestății Sale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite