Moartea NU este un joc! Poliția: Nu instalați jocuri din surse nesigure!

28 martie 2017, 19:10

Tot timpul online, conectați la realitatea virtuală, tinerii cad ușor în plasa unor jocuri care îi manipulează, punând gaz pe foc pe spiritul liber și curajos al noii generații. Așa ajung foarte mulți tineri să braveze, arătând că pot să ducă la capăt provocări care mai de care mai periculoase.

Reporter: – Ai juca acest joc?

Adolescent: – Până la o limită, probabil!

Reporter: – Cam care ar fi limita?

Adolescent: – Păi…nu ştiu, depinde cât de periculos ar fi!

Reporter: – La început să zicem că te provoc să îți desenezi, să îți tatuezi o balenă pe mână. Ai accepta?

Adolescent: – Da!

Reporter: – Apoi, te-aş provoca să te trezeşti la 4 dimineaţa să te uiti la un film horror.

Adolescent: – Da!

Reporter: – Ca a 50 a provocare sa fie să încerci să te sinucizi.

Adolescent: – Nu! Ultima nu!

Lejeritatea pe care tinerii o afișează e înfricoșătoare. Așa că autoritățile și părinții sunt în alertă. Caută soluții să îi țină pe adolescenți departe de lumea întunecată a acestor jocuri.

Felicia Man, inspector general ISJ Olt: „În toate unitățile de învățământ s-au desfășurat ședințe cu părinții, activități de consiliere, de grup cu elevii, în scopul identificării posibilelor tipuri de jocuri cu conotații negative pe care aceștia le practică ca sa identificam jocurile cu conotatii negative.”

Carmen Dan,  ministrul de Interne:  „Este un fenomen care deja ne îngrijorează. Școlile au psihologi, ei pot observa de aproape comportamentul copiilor și este foarte indicat să intervina ori de câte ori văd că sunt schimbări în comportamentul lor”.

O campanie de informare NU este suficientă pentru a schimba mentalitățile celor mici, spun pshigologii.

Camelia Tița, psiholog:  „Cei mai mulți elevi erau foarte bine informați privind condițiile, chiar regulamentul jocului.  Sunt foarte  curioși tinerii la această vârstă”.

ONG-urile recomandă atât tinerilor, cât și părinților să nu răspândească mesaje care au legătură cu fenomenul numit Balena Albastră și să utilizeze facilitățile de raportare și blocare a răspândirii lor.

Polițiștii le recomandă tinerilor să nu dezvăluie nimănui parola e-mail-ului sau a telefonului. În plus, nu instalați jocuri din surse nesigure și nu deschideți conținutul e-mailurilor de la persoane necunoscute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite