Moartea disidentului Gheorghe Ursu a fost un accident. Aşa explică judecătorii Curţii de Apel Bucureşti achitarea celor doi ofiţeri de securitate

Miliţia l-a omorât pe disidentul anti-comunist Gheorghe Ursu, nu Securitatea. Așa explică judecătoarea Curții de Apel București decizia de a-i achita pe cei doi foști ofițeri ai fostei Securități care s-au ocupat de cazul disidentului omorât în beciurile Miliţiei, în 1985. "E strigător la cer!" - spune Andrei Ursu, fiul disidentului.

24 Ianuarie 2020, 12:33 (actualizat 24 Ianuarie 2020, 21:06) Știrile TVR |
Motivarea deciziei de achitare în cazul Ursu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Judecătoarea Mihaela Niță de la Curtea de Apel București spune, în motivarea deciziei de achitare a foștilor ofițeri de Securitate care s-au ocupat de caz, că inginerul Gheorghe Ursu a fost omorât în bătaie în beciurile Miliției, de milițieni, nu de securiști. Cu toate acestea, ea admite că securiștii îi coordonau pe milițieni.

"A existat o conivenţă infracţională între factorii de decizie din cadrul structurilor competente din cadrul Departamentului Securităţii Statului şi cele din cadrul Inspectoratului General al Miliţiei, tratamentul la care a fost supusă victima în arest realizându-se în interesul organelor de securitate". (Motivarea judecătoarei. Sursă: rolii.ro)

Andrei Ursu: "De fapt, securiştii l-au torturat cel mai dur. A avut şi un regim inuman în detenţie, în celulă, dar torturile cele mai îngrozitoare, şi sunt zeci de mărturii în dosar, că le-au administrat Pîrvulescu şi Hodiş. Ei voiau să scoată de la el numele prietenilor, voiau să obţină anumite informaţii legate de Europa Liberă."

Judecătoarea pune la îndoială chiar calitatea de disident a inginerului Ursu: "Victima nu şi-a manifestat public dezacordul faţă de politica şi conducerea de stat şi partid, astfel încât să devină din acest punct de vedere o persoană periculoasă pentru securitatea statului, datorită posibilităţii influenţării opiniei politice şi a instigării populaţiei împotriva conducerii de stat şi partid." (Motivarea judecătoarei. Sursă: rolii.ro)

Andrei Ursu: "Nici nu era eficient să începi o acţiune de disidență pe față, pentru că te luau imediat, nu mai apucai să faci nimic. Până şi Gabriel Andreescu, un disident major, a început prin a trimite scrisori la Europa Liberă şi eseuri anti-comuniste, exact ca Gheorghe Ursu."

În motivare, judecătoarea mai spune că, după 1965, regimul comunist și Securitatea nu voiau să aresteze și să tortureze opozanții, ci doar să îi mai "tempereze".

Andrei Ursu, al cărui tată a fost ucis în bătaie în beciurile Miliției și care luptă de 30 de ani pentru ca torționarii să plătească, a rămas fără cuvinte. Speră, totuși, să găsească dreptatea la Înalta Curte de Casație și Justiție.

_______________________________

Moartea disidentului Gheorghe Ursu a fost un accident, Securitatea nu a vrut să-l ucidă. Așa explică judecătorii Curții de Apel București decizia de a-i achita pe cei doi angajați ai fostei Securități care l-au ucis pe disident în închisoare. Reporterul TVR Alexandru Costache explică întregul context.

"Judecătoarea Mihaela Niţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a schimbat încadrarea juridică din infracţiuni împotriva umanităţii în tratamente neomenoase si apoi i-a achitat pe cei doi doi foşti ofiţeri de securitate, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi pentru moartea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, transmite Alexandru Costache.

"Judecătoarea Niţă a mai spus că Gheorghe Ursu nu ar fi fost un disident anticomunist adevărat pentru că nu şi-a manifestat opoziţia faţă de regimul Ceauşescu în public ci doar a notat într-un jurnal personal ideile anti-Ceauşescu, pe care le avea.

Judecătoarea spune că Securitatea nu ar fi intenţionat să-l omoare pe Gheorghe Ursu ci el a murit în beciurile securităţii din cauza unor miliţieni şi securişti care deja au fost condamnaţi.

Această motivare a judecătoarei Mihaela Niţă este extrem de controversată", transmite reporterul nostru Alexandru Costache.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI