Moțiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost depusă la Parlament

30 ianuarie 2020, 12:15

Moţiunea de cenzură depusă de PSD va fi prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14,00, au decis Birourile permanente reunite.

Data dezbaterii şi votului urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă a Birourilor permanente.

Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

ACTUALIZARE Pe hârtie, matematic vorbind, cei de la PSD dispun de cel puțin 234 de voturi, minimul necesar pentru a trece această moțiune de cenzură, a precizat Marius Vulpe pentru Telejurnal 12.00.  

Formațiunea are aproape 200 de parlamentari, alți 30 ar urma să vină din zona UDMR. Voturi mai vin din zona Pro România, de la foști social democrați care urmează să revină în sânul PSD la începutul  sesiunii legislative ordinare. Alte 10 voturi ar urma să fie date din zona minorităților și a parlamentarilor neafiliați.

Potrivit unor surse din conducerea social democrată, cei de la PSD se așteaptă la un absenteism destul de mare în rândurile propriilor parlamentari.

ACTUALIZARE „Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moţiunii de cenzură intitulate „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, depusă joi la Parlament.

Potrivit unor surse politice citate de Agerpres, moţiunea este semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

„Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentaţii ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului şi de a-şi crea astfel un avantaj în competiţia electorală”, arată iniţiatorii.

Potrivit documentului, prin moţiunea de cenzură se sancţionează tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale.

„Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, susţin semnatarii moţiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite