Moștenirea martirilor. Papa Francisc a beatificat la Blaj șapte episcopi greco-catolici uciși de comuniști

"Aceşti fericiţi au lăsat poporului român o moştenire preţioasă: libertatea şi milostivirea." Sunt cuvintele Papei Francisc la adresa episcopilor greco-catolici pe care i-a beatificat. Sanctitatea Sa i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi păstreze credinţa. O sută de mii de oameni i-au fost alături. La fel şi vremea, care se anunţa potrivnică. Dar, din nou, soarele a dat strălucirea binemeritată acestui moment istoric.

02 Iunie 2019, 14:17 (actualizat 02 Iunie 2019, 14:56) Știrile TVR |
Moștenirea martirilor. Papa Francisc a beatificat șapte martiri greco-catolici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Câmpia Libertății din Blaj a fost neîncăpătoare pentru cei aproape o sută de mii de pelerini care au venit să asiste la slujba greco-catolică oficiată de Papa Francisc.

Șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist au fost beatificați în timpul Liturghiei. Printre ei și Iuliu Hossu, episcopul Unirii, cel care a citit Rezoluția de la Alba Iulia, în 1918: "Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi şi martiri ai Bisericii din România, păstori după Inima lui Hristos, mărturisitori trainici ai Evagheliei iertării şi păcii, să Fie de acum înainte numiţi Fericiţi."

Cauza beatificării a fost deschisă încă din 1994. Documentele au fost studiate și evaluate mai mulți ani de către teologi, cardinali și episcopi.

În urmă cu trei luni, Sfântul Părinte Francisc a autorizat promulgarea Decretului de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici morţi între anii 1950-1970, în timpul persecuţiei comuniste.

Papa Francisc: "Dragi frați și surori, chiar și astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase. Colonizările ideologice disprețuiesc valoarea persoanei, a vieții, a căsătoriei și a familiei și dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca și cele din trecut, în mod deosebit tinerilor noștri și copiilor, lăsându-i fără rădăcini din care să poată creşte."

Ioan Bota are 99 de ani. Veteran de război, a fost preot greco-catolic și a stat și el în închisorile comuniste.

Maria Bacali l-a cunoscut pe episcopul Iuliu Hossu în 1945, pe când era învățătoare într-un sat din Mureș. Și-a botezat cei trei copii în clandestinitate și știe ce înseamnă prigoana comunistă.

Papa Francic: "Preacurata Fecioră Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra tuturor cetăţenilor României care, de-a lungul istoriei, s-au încredinţat mereu mijlocirii ei. Maicii Domnului vă încredinţez pe toţi şi îi cer să vă călăuzeazscă pe drumul vostru de credinţă, pentru a înainte spre un viitor de progres autentic şi pace şi, astfel, să contribuţi la construirea unei ţări mai drepte, mai armonioase şi fraterne."

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI