Moștenirea lui Alexandru Vaida Voevod, unul dintre actorii principali ai Marii Uniri: Penița care a scris cu aur istoria României

1 decembrie 2020, 11:54

Alexandru Vaida Voevod este considerat de istorici drept unul dintre actorii principali ai Marii Uniri. În toamna anului 1918, s-au desfășurat la Oradea lucrările Comitetului Executiv al Partidului Național Român, în cadrul cărora s-a hotărât faptul că națiunea română din Austro-Ungaria se declara „liberă de orice înrâurire străină”. Respectiva rezoluție a fost citită de către Alexandru Vaida Voevod în Parlamentul de la Budapesta. Penița cu care a fost scrisă istoria este o moștenire de preț primită de nepotul marelui om politic, Mircea Vaida Voevod.

Cutia în care este păstrată poartă şi astăzi, cu o cerneală ştearsă de timp, anul în care a fost folosită pentru prima oară: 1908. Din acel moment, Alexandru Vaida Voevod a semnat cu acea peniță toate documentele importante legate de Marea Unire și Tratatul de la Trianon. Penița a fost fabricată în Statele Unite ale Americii, iar legătura nu este una întâmplătoare. Fostul mare președinte american, Woodrow Wilson, a ținut chiar un discurs în care a apreciat unirea Transilvaniei cu România.

Penița de aur a marelui om politic este acum „comoara” nepotului său, Mircea Vaida-Voevod. Dorința lui este ca aceasta să ajungă, în cele din urmă, la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

A fost redeschis Muzeul Cuza Vodă, la Galaţi

Cât de mult s-a schimbat România în cei 165 de ani