Moștenirea geopolitică a lui Donald Trump

20 ianuarie 2021, 23:02

Donald Trump a revoluționat politica externă americană în stilul său dur, tranșant, imprevizibil.

A schimbat regulile jocului din mers. A avut inițiative radicale și proiecte de geopolitică total diferite de ale predecesorilor săi.

Una dintre primele inițiative în relațiile internaționale a fost denunțarea unilaterală a acordului nuclear cu Iranul. Mai mult, a reinstituit sancțiunile la adresa Teheranului, gest care a dinamitat politica din zona Golfului, dar a tensionat și relațiile cu partenerii europeni interesați de un dialog cu republica islamică.

Trump a denunțat unilateral și tratatul armelor nucleare intermediare, una dintre piesele cheie ale relațiilor strategice dintre Statele Unite și Federația Rusă. Se vorbește deja de declanșarea unui nou război rece.

Donald Trump a dus relațiile cu Beijingul la unul dintre cele mai joase niveluri din ultimii 30 de ani, ceea ce a atras criticile analiștilor la adesa politicii externe a administrației sale.

Potrivit analiştilor americani, noul război rece cu China a jucat un rol important pentru Trump în politica internă. Dar și în fața complexului militaro-industrial și a Congresului.

La fel și în cazul puternicului sistem de grupuri de lobby de la Washington, multe dintre ele finanțate de companiile producătoare de armament.

Și la nivelul serviciilor de informații există facțiuni interesate de o politică mai dura față de China. Trump a fluturat amenințarea chineză la nivel de intelligence și a acuzat Beijingul că spionează masiv în Statele Unite. A impus taxe și impozite uriașe pentru mărfurile chinezești.

Donald Trump a încercat o lovitură spectaculoasă: deschiderea dialogului cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un. Dar, după un început promițător și optimist, Kim s-a întors la programele nuclear și balistic, iar Trump la problemele interne. Iar Statele Unite au redevenit cel mai mare dușman al Phenianului.

Dar moștenirea geopolitică a lui Trump are și puncte pozitive: a schimbat relaţiile din Orientul Mijlociu și a deschis calea reconcilierii între israelieni și arabi. Și asta după ce a fost primul președinte al Statelor Unite care a avut curajul să mute Ambasada Americană la Ierusalim.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite