Moțiunea nu a mai fost citită în Parlament. Președintele Camerei Deputaţilor: Mâine citim moțiunea și joia viitoare vom face votul

Lovitură de teatru în Parlament! Votul asupra moțiunii de cenzură pentru demiterea guvernului va fi în ziua dorită de opoziție și nu atunci când și-a dorit puterea. Inițial, PSD reușise să impună votul pentru sâmbătă, dar, în cele din urmă, opoziția a schimbat situația și s-a amânat totul pentru joi. Chiar și social-democrații au fost în cele din urmă de acord cu amânarea votului.

02 Octombrie 2019, 11:18 (actualizat 02 Octombrie 2019, 19:49) |
Moțiunea de cenzură nu va fi votată sâmbătă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dimineață, PSD-ul a reușit să impună în ședința Birourilor permanente ca votul asupra moțiunii să fie sâmbătă.

Decizia a stârnit furia opoziției, îngrijorată că nu îi va putea aduce într-o zi nelucrătoare pe toți parlamentarii pe care conta pentru răsturnarea guvernului.

Dar socoteala PSD nu s-a potrivit cu cea a voturilor în plen.

Timp de aproape o oră, opoziția a insistat și a reușit să îl învingă pe președintele de ședință, Florin Iordache, să schimbe calendarul.

A fost supus la vot programul propus de PSD, iar propunerea a căzut.

Social-democrații au fost luați prin surprindere. Planul lor a căzut inclusiv din cauza unor colegi care au fost în sală, dar nu au votat. Printre ei, Paul Stănescu.

Taberele s-au repliat rapid și au încheiat un armistițiu: moțiunea să fie citită joi, dar votul să fie peste o săptămână, joia viitoare.

Între timp, parlamentarii trec dintr-o parte în alta. Trei aleși ai PSD au aderat la Pro România, dar social-democrații speră ca, până săptămâna viitoare, să îi mai întoarcă pe unii din drum.

Opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a demite guvernul. Pentru moțiunea de cenzură au semnat deja 238 de parlamentari și se presupune că toți vor vota pentru schimbarea executivului.

____________________

ACTUALIZARE. Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că toate partidele politice parlamentare au convenit ca moțiunea să fie citită joi, în plenul reunit al Parlamentului, și să fie dezbătută și votată joia viitoare. Decizia va fi luată la în Birourile permanente reunite.

„Mâine (joi - n.r.) o citim și joia viitoare vom face votul, la ora 10.00. Este minimul trei zile. În cinci zile de la depunere, maximum trebuie citită și după minimum 3 zile poate fi dezbătută și votată. Toată lumea am picat de acord cu acest program. Merge la Birourile permanente reunite unde vom vota în unanimitate acest program. După trei zile înseamnă că nu puteți înainte de trei zile”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament.

ACTUALIZARE Președintele de ședință, Florin Iordache refuză să supună la vot cererea opoziției de schimbare a programului de dezbatere a moțiunii și suspendă ședința, întrucât ordinea de zi a şedinţei a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abţinere, iar trei nu au votat.

Urmează o întâlnire a liderilor grupurilor parlamentare şi posibil o nouă şedinţă a Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a susţinut că, în aceste condiţii, moţiunea nu mai poate fi votată sâmbătă.

ACTUALIZARE Opoziția a cerut schimbarea programului de dezbatere a moțiunii de cenzură. Liderul grupului PNL, Raluca Turcan a cerut în ședința de plen modificarea programului de lucru astfel încât votul pentru moțiunea de cenzură să fie dat în ziua de luni.

ACTUALIZARE Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună pentru citirea moţiunii de cenzură. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 392 de parlamentari.

Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis miercuri, în lipsa reprezentanţilor Opoziţiei, ca dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă, de la ora 11,00.

ACTUALIZARE A fost o ședință tensionată la Senat cu acuzații și de o parte și de cealaltă, atât a opoziției cât și a puterii. Cei de la PSD au spus de la început că vor ca acestă moțiune trebuie să fie dezbătută și votată la sfârșitul săptămânii. Până acum nu s-a mai întâmplat ca un vot pe moțiune să aibă loc în weekend, de data acesta cei de la putere au reușit să îți impună programul.

Cei 237 care au semnat înseamnă că au şi citit ce au semnat. Au mai fost moţiuni care au fost citite şi duminica. Dacă e o urgenţă pentru a debarca acest guvern putem veni şi sâmbătă. Regulamentar se vine la trei zile de la prezentare. Regulamentar vine data de sâmbătă. Înţeleg că este o urgenţă să fie debarcat acest guvern. pentru noi este o urgenţă să arătăm că aceşti 237 care au semnat nu vor vota. Noi ne bazăm pe faptul că noi vom veni la această moţiune de cenzură şi nu vom vota”, a afirmat Florin Iordache, la finalul şedinţei BPR.

Doamna Dăncilă și PSD ar avea in continuare legitimitate ți majoritate parlamentară nu ar fi nevoiți să apeleze la astfel de tertipuri cu profil infracțional promovate de domnul Florin Iordache, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Vor vedea că moțiunea va trece. Vom găsi mijloacele procedurale astfel încât moțiunea să treacă, a afirmat deputatul USR Stelian Ion.

Opoziția a depus marți seară moțiunea de cenzură, apoi a reclamat că PSD a vrut să impună citirea moțiunii "noaptea, ca hoții", pentru a fi votată într-o zi nelucrătoare. Oricum, premierul Dăncilă spune că nu are nicio emoție în privinţa acestui demers.

Opoziția a ieșit la rampă cu textul moțiunii și cele 238 de semnături care, în mod normal, dacă la vot nu apar surprize, ar duce la demiterea guvernului. Printre acestea se numără 4 semnături ale unor foști și actuali parlamentari PSD. Social-democrații încearcă să se folosească de prevederile din Regulament și din Constituție cu privire la procedura de urmat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI