Moțiunea împotriva ministrului Justiției, amânată cu o săptămână, din lipsă de cvorum. L. Dragnea: Există o stare de nemulțumire pe care n-avem de gând s-o ascundem

6 martie 2019, 08:22

Sala de plen a rămas goală după ce social democrații au decis într-o ședință fulger să nu participe la votarea moțiunii.

Aflată în inferioritate numerică, opoziția nu a putut să asigure cvorumul.

Social democrații i-au reproșat în ultima vreme lui Tudorel Toader că tergiversează punerea în aplicare a unor decizii date de Curtea Constituțională.

Acum îi dau un avertisment ministrului Justiției.

Ministrul Justiției a declarat marți la Parlament că nu își va lua un angajament public pentru că va rămâne în limita competenţelor sale de ministru, acelea de a propune și nu de a decide adoptarea unui act normativ.

Liderii coaliției și premierul vor avea o discuție luni cu Tudorel Toader.

El are susținerea șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar a pierdut sprijinul UDMR, formațiune care susține coaliția de guvernare.

___________________________________________

UPDATE Declarații politice ca urmare a amânării moțiunii:

Liviu Dragnea, președintele PSD: „PSD nu îi reglează problemele cu un ministru, cu un membru al Cabinetului cu mâna Opoziției. Există o stare de nemulțumire pe care n-avem de gând s-o ascundem, în rândul parlamentarilor și nu numai. Lucrurile trebuie tranșate și limpezite într-un fel sau în altul, pentru că au fost declarații contradictorii și din partea domnului ministru Toader, sau neclare, și din partea unor colegi de-ai noștri. Sunt niște decizii luate în Comitetul Executiv Național care trebuie lămurite”.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „Fuga din plen a celor din PSD-ALDE, la votul pe moțiunea simplă, reprezintă, de fapt, o formă de șantaj instituțional la adresa lui Tudorel Toader. S-au folosit de Camera Deputaților pentru a pune presiune pe ministrul Justiției să rezolve temele de parcurs pe care i le-au stabilit: modificările la Codul Penal și legea amnistiei și grațierii”.

Cristian Rădulescu, deputat PSD: „Nu a dat ordonanța pe coduri, stăm cu codurile care sunt constituționale pe care dânsul nu le-a făcut, ordonanța prin care se permite revizuirea celor care se consideră nevinovați n-a făcut-o, deci dânsul ăși face o agendă proprie…”.

UPDATE Actuala coaliție a preferat astăzi, în Camera Deputaților, să folosească strategia Opoziției pentru a pune mai  multă presiune pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis Marius Vulpe, de la Parlament. Încă de ieri liderii PSD l-au avertizat că, în condițiile în care nu va veni cu mult-doritele ordonanțe pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală și pe revizuirea sentințelor date de completurile de cinci judecători, ministrul de resort riscă fie demiterea, fie demisia. Din această cauză, astăzi, înainte de votul final pe moțiunea simplă, social-democrații s-au reunit într-o ședință și au decis să boicoteze ședința de plen, pentru a nu se îndeplini cvorumul. Potrivit unor surse din cadrul PSD, Tudorel Toader va avea timp până săptămâna viitoare să vină cu respectivele acte normative. O discuție în Coaliție va avea loc chiar luni. Tot luni va exista o ședință a BPN al PSD. Moțiunea este un instrument pentru PSD de a pune presiune pe ministrul Justiției.

 

UPDATE Inițiatorii moțiunii simple pe Justiție își fac acum ultimele calcule și totul depinde atât de votul minorităților și a celor din UDMR, dar mai ales de comportamentul celor din PSD, a transmis Marius Vulpe, din Parlament. Votul unei moțiuni simple se face cu votul parlamentarilor prezenți. La ora 11.30 urmează să aibă loc o ședință de grup a parlamentarilor PSD, iar acolo se iau în calcul trei variante de acțiune: fie parlamentarii PSD nu vor vota și vor rămâne în bănci în momentul votului, fie vor vota împotrivă, fie nu-și vor mobiliza propriii parlamentari. Asta deoarece parlamentarii PSD sunt nemulțumiți de tergiversarea ministrului Justiției în legătură cu o ordonanță de urgență pe Codul Penal și pe Codul de Procedură Penală, dar mai ales a acelei ordonanțe care ar trebui să pună în vigoare decizia CCR privind completurile de cinci judecători. În momentul de față, potrivit unor surse social-democrate, cei de la PSD vor să-i dea un avertisment ministrului Justiției. De cealaltă parte, liberalii mizează pe 120 – 130 de voturi din partea PNL, USR, PMP și a neafiliaților și, mai ales, pe voturile Uniunii. Însă, chiar și cu voturile celor de la UDMR, nu au o majoritate clară. De aceea ei depind de voturile celor 17 reprezentați ai minorităților, care ar putea să le ofere acel scor minim necesar de 165 de voturi. Dar dacă PSD absentează astăzi de la vot, atunci numărul de care are nevoie Opoziția pentru a trece această moțiune simplă va fi mult mai mic. Cei de la PSD susțin că, dacă moțiunea va trece, vor lua în calcul retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader.

 

Deputații PNL și USR sunt cei care au iniţiat moţiunea şi cer demisia lui Tudorel Toader, pe care îl acuză că a făcut un pact cu Puterea pentru a proteja interesele unor lideri acuzați de corupție.

Surpriza a venit de la social-democrați, care au criticat modificările aduse de Tudorel Toader Ordonanței 7.

Chiar dacă moţiunea ar trece, premierul decide dacă ministrul va fi demis sau nu.

Kelemen Hunor, la TVR: «Nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. Nu putem să fim luați așa, (…) să părem că am lucrat degeaba, că am fost pur și simplu ‘idioții utili’ ai nu știu cui».

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş

Dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Marcel Boloș