Parlamentarii au dezbătut mai bine de două ore moțiunea de cenzură depusă de PNL - "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă". Opoziția vrea retragerea încrederii acordate Guvernului pentru a opri, susțin reprezentanții ei, distrugerea economiei și atacul la Justiție. După ce premierul Mihai Tudose și-a susținut punctul de vedere, parlamentarii PSD și ALDE au părăsit sala.
Guvernul Tudose a trecut prin cea dintâi moțiune de cenzură și a supraviețuit. Opoziția nu a reușit să adune suficiente voturi pentru a răsturna cabinetul, în condițiile în care parlamentarii coaliției PSD-ALDE nu au participat la vot.
Ca să fie mai convingători, liberalii au folosit un întreg arsenal: au organizat un miting în fața parlamentului, i-au oferit un ou de ciocolată cu surprize premierului și chiar au adus la tribună ouă, lapte și alte produse care s-au scumpit în ultima vreme.
ACTUALIZARE Moțiunea împotriva Guvernului Tudose a picat. Au fost doar 159 de voturi pentru, trei voturi împotrivă și 23 de abțineri. Pentru ca moțiunea să treacă și Guvernul să fie demis, era nevoie de 233 de voturi.
Trăiți cu iluzia că că puteți umple toate funcțiile publice cu agramați și needucați, că puteți schimba legile pentru a scăpa de propriile dosare, că vă puteți da proprietăți de la stat la prețuri derizorii, dar vă faceți socoteli greșite și veți ajunge să dați socoteală, a spus Raluca Turcan.
Cel puțin în Sănătate combinația de incompetență și sfidare echivalează cu un act de terorism intern, a acuzat deputata PNL.
"Moțiunea de cenzură reprezintă un drept constituțional și un exercițiu cât se poate de democratic, din păcate dvs, ați transformat acest drept legitim, într-o oportunitate de a fi populiști, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt de realitate."
Premierul a prezentat realizările guvernării Tudose arătând că au fost făcute investiții record infrastructura din sănătate, "modernizarea a 17 spitale publice, reparații capitale la alte 8 spitale publice, finalizarea maternității Brașov și a spitalului de urgență din Iași, s-au identificat terenurile pentru viitoarele spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova."
Referitor la Educație, premierul a susținut că acesta este primul an când manualele au fost la timp, iar elevii nu au mai învățat după fițuici, de asemena a vorbit despre finalizarea a 46 de grădinițe, 24 de școli, s-au făcut progrese semnificative în învățământul dual, transport gratuit pentru toți studenții pe CFR. (...) În Educație, este primul an când manualele școlare au fost la timp, la începutul școlii, nu au mai învățat după fițuici că pe vremea dvs, a spus Mihai Tudose.
Infrastructură: La momentul preluării guvernării, toate proiectele erau blocate sau nu existau, pe parcursul anului am reușit să îndreptăm acestă situație și să facem progrese semnificative.
ACTUALIZARE Senatorul Ramona Dinu citește moțiunea de cenzură. Parlamentarii PSD si ALDE nu vor participa la vot.
Sunt prezenți, la începutul ședinței, 274 de parlamentari.
La dezbateri participă și premierul Mihai Tudose și membri ai Guvernului, printre care Tudorel Toader, Olguța Vasilescu, Ilan Laufer, Liviu Pop, Marcel Ciolacu.
______________________________________
Documentul este semnat de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP şi de deputații neafiliați Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin.
Parlamentarii PNL și USR susțin că demiterea Guvernului trebuie să ducă imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat 'haosul' fiscal și să oprească 'atacul' la independența Justiției.
Pentru ca moțiunea să treacă și Guvernul să fie demis, e nevoie de 233 de voturi, dar opoziția a adunat doar 148 de semnături.