Moțiunea de cenzură a trecut, Guvernul Florin Cîțu a picat în Parlament

Florin Cițu discurs în Parlament
Florin Cițu discurs în Parlament
5 octombrie 2021, 08:55

PSD a prezentat din nou în fața plenului motivele pentru care a considerat că echipa condusă de Florin Cîțu trebuie înlăturată de la Palatul Victoria.

LUCIAN ROMAȘCANU, senator PSD: „Organizarea congresului cu 5.000 de participanți, când Capitala intrase în scenariul roșu, iar oamenilor li se impuneau noi restricții, este expresia totalei iresponsabilități în plin val patru al pandemiei”.

În aplauze și huiduieli, premierul Florin Cîțu s-a declarat mândru de realizările economice ale cabinetului său. Și le-a promis liberalilor că vor rămâne în continuare la putere.

FLORIN CÎȚU, premier: „«Socialism is strong in these ones» … tovarăși cu spirală și Vasile Dâncu, ce imagine, nu-i așa? Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR! Că am crezut că este un partid care vrea reformă! Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale!”.

Dezbaterea moțiunii s-a redus la un cumul de acuzații de alianțe și înțelegeri ascunse, atacuri la persoană, afirmații ironice și cuvinte denigratoare.

MARCEL CIOLACU, președintele PSD: „Tu, Florin Cîțu, ai eșuat «big time»! Nu sunteți «wow», sunteți doar total rupt de realitate și de problemele oamenilor. Florine, Superman, ai căzut în cap! Zboară acasă, lin!”

DANIEL FENECHIU, senator PNL: „Pe voi vă unește un singur lucru: ura față de Florin Cîțu! Florin Cîțu are un program ambițios care afectează o serie de interese ale PSD, ale AUR și constat că și ale USR”.

DAN BARNA, deputat USR: „După 30 de ani de zmei și jokeri și spâni, chiar ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți doar un oarecare banal Florin Cîțu”.

GEORGE SIMION, deputat AUR: „Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător, care de astăzi este istorie … la revedere!”

SZABO ODON, UDMR: „Spiritul de revanșă, de frustrare, al interesului de moment va predomina. Indiferent de rezultat însă, după această moțiune, trebuie soluții pentru majoritate”.

Ludovic Orban a condus ședința de plen și prin intervențiile sale s-a văzut că rivalitatea dintre el și Florin Cîțu e departe de a se fi încheiat după congres.

Parlamentarii PNL și cei ai UDMR nu și-au exprimat opțiunea de vot asupra moțiunii de cenzură. Aleșii PSD, AUR și USR au votat la vedere și au adunat împreună cu mult peste numărul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE „Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020. Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat nu mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

ACTUALIZARE Se dă citire rezultatului votului: nr total al deputaților și senatorilor: 466, nr deputaților și senatorilor prezenți: 318, nr total de voturi exprimate 281, 0 voturi anulate, nr de voturi pentru: 281, nr de voturi contra: 0, abțineri: 0.

281 de parlamentari au votat pentru moțiune. Era nevoie de minimum 234 de voturi ca să pice Guvernul Cîțu.

ACTUALIZARE Parlamentarii au terminat de votat, se trece la numărarea bilelor. În scurt timp se va anunța rezultatul votării moțunii.

ACTUALIZARE S-a trecut la votarea moțiunii, cu bile.

ACTUALIZARE 14.10: Într-o ultimă intervenție de la tribună, premierul a spus: ”Întrebarea rămâne către USR: votați moțiunea care spune că sunteți incompetenți? Mergem mai departe!”.

Dan Barna a intervenit pentru a da replica în dezbatere. ”Dacă ipocrizia gălăgioasă ar fi ținut loc de bună guvernare, PSD era la guvernare. Nimic nu vă împiedica acum o lună să nu susțineți guvernul Cîțu-Ciolacu. Ministrii care au făcut un dram de reformă au fost cei de la USR. PSD l-a susținut pe Florin Cîțu cum nu a susținut niciun alt premier”, a spus Barna.

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, a declarat că Guvernul condus de Florin Cîţu nu mai are încrederea românilor pentru că şi-a modificat componenţa politică iniţială, un guvern care „a fost ţinut în viaţă de nişte sfori deşirate ale unor calcule politice meschine”.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a intervenit de la microfon și a spus că se aștepta ca premierul să se refere astăzi și la ”ziua educației” și s-a arătat dezamăgită de ironiile lui Florin Cîțu. ”Azi e ziua educației, mă așteptam să facă o referire la asta. Nu a făcut-o. Să vii la microfon citind de pe foaie că PSD-iștii nu știu cine-i Kafka, nu vă face cinste. Nu-l urâm pe domnul Cîțu, că nu cu asta se ocupă parlamentarii. Treaba noastră e cu românii. E rupt de realitate prim-ministrul. Asta avem noi cu dumnealui”, a spus Firea.

UDMR consideră necesară refacerea formulei de guvernare, iar, în cazul în care moţiunea de cenzură trece, încheierea unui acord politic pentru următoarele şase luni, pentru susţinerea unui guvern cu puteri depline, a declarat marţi viceliderul grupului deputaţilor Uniunii, Szabo Odon, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

____________________________________________________

ACTUALIZARE 13.13: Dan Barna a susținut un discurs scurt de la tribună, spunându-i premierului că a ratat șansa să fie un supererou. ”Ați fi putut fi premierul reformator, dar v-ați luat rolul frânarul programului de guvernare. Ați sacrificat cinic stabilitatea politică. Ați dat-o grav de gard cu campania de vaccinare. Ați distrus o coaliție cu un grad uriaș de încredere. În miercurea aceea în care ați decis să aruncați în aer Coaliția, v-am spus că aici vom ajunge. Suntem aici și vom vota această moțiune de cenzură. Ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți un oarecare banal Florin Cîțu”, a spus Barna de la tribună.

Imediat după el, liderul AUR, George Simion, a venit la microfon și a spus: ”Nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîțu că e târziu. La revedere!”.

____________________________________________________

ACTUALIZARE 12.54: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi dă replica lui Florin Cîțu. ”Cred că premierul are o amnezie. faptul că vorbesc primul înseamnă că PSD a câștigat alegerile. Astăzi facem dreptate pentru români. Guvernul Cîțu va pleca acasă. Trebuie să plecați azi. 9 luni v-ați bătut ca chiorii pentru șefia PNL. Ați ajuns șef peste un hoit politic. Ați distrus țara în lupta pentru ciolan. Echipa câștigătoare este echipa ucigătoare”, a spus Ciolacu.

Alte declarații ale liderului PSD:

  • Toți vă urăsc, nimeni nu vă mai crede.
  • Nu sunteți fantastic, nu sunteți wow, sunteți rupt de realitate.
  • Dle. Cîțu, am înțeles că nu știți cât costă pâine că nu consumați. Acum că nu ne aude nimeni, ce consumați?
  • Vă citesc o știre: două fetițe din Roman își vând jucăriile în stradă ca părinții să poată plăti facturile la utilități. România moare de foame.
  • Acest guvern a mințit, a furat, a distrus România.
  • Joaca de-a dumnezeu a dlui Cîțu trebuie să înceteze azi.
  • Mă uit la dl Barna, dacă regretați cu adevărat votați la vedere moțiunea PSD.
  • Guvernul a devenit un pericol.
  • Florine, Superman, ai căzut în cap. Zboară acasă lin.

______________________________________________________

ACTUALIZARE 12.24: Ședința de plen comună a început, iar liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a citit moțiunea de cenzură. Citirea textului moțiunea este urmată de replica premierului Florin Cîțu. Președintele de ședință, Ludovic Orban, i-a rugat pe parlamentarii să facă liniște în sală, însă Cîțu a completat: ”Lăsați, că ne descurcăm”.

”Ar fi fost mai potrivit să retrageți moțiunea. Astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru, e susținută de USR-PLUS. Am arătat foarte clar, cu mine premier, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați. Sunt dezamăgit că USR joacă alba-neagra cu guvernarea. Vrea să vină la guvernare cu un premier mai indulgent. Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR. Dragi români, ați votat un partid bipolar”, a spus Cîțu de la tribuna Parlamentului.

Alte declarații ale premierului:

  • Incompetență la Economie? USR zice că da. USR îl trimite acasă pentru incompetență.
  • Incompetență la Transporturi? USR zice că da. Drulă zice că da. Cum e aia cu zombie politic?!
  • Incompetență la Sănătate? USR zice că da.
  • Prin votul de azi USR zice că au avut miniștri incompetenți.
  • USR nu mai are ce căuta la Guvernare.
  • Am fost prea indulgent. Trebuia să-i fi demis mai repede.
  • Am tolerat o echipă de incompetenți la guvernare.
  • Ce mă supără cel mai tare este că și-au bătut joc de sănătate. Au lăsat Ministerul Sănătății fără ministru în plină criză. E un act criminal.

________________________________________________________

ACTUALIZARE 10.50: Social-democrații se pregătesc de moțiune și au adus în Parlament o statuie care îl întruchipează pe Superman, căzut în cap. Statuia este o ironie la adresa lui Florin Cîțu, care postase pe Instagram un video care îl înfățișa cu chipul lui Superman. Statuia adusă de PSD în Parlament seamănă cu una dintre sculpturile din expoziția „Heroes, Freaks and Superrabbis – the Jewish Color of Comics”, organizată în 2010, la Muzeul Evreilor din Berlin.

(oar_w460) Statuie ad

______________________________________________________

Moţiunea „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD, iar potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea textului, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească astăzi 234 de voturi „pentru”. Conform calculului matematic, sunt şanse ca moţiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de Parlament.

PSD, USR şi AUR, care au anunţat că susţin moţiunea, au împreună 280 de parlamentari, în timp ce PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Cîţu: Dacă trece moţiunea, toate scenariile sunt pe masă

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota. El a afirmat că, dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, toate scenariile sunt pe masă şi a subliniat că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.

„Dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL”, a spus Cîţu, care a adăugat că nu are emoţii.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că speră ca Guvernul să nu cadă, dar nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic.

„Eu sper că nu va cădea, dar aş fi ipocrit să spun că sigur va rezista, când văd şi eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a precizat Kelemen Hunor.

PSD, USR PLUS şi AUR, vot cu bilele la vedere

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, luni, că senatorii şi deputaţii partidului vor vota moţiunea de cenzură la vedere.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori şi deputaţi, vor vota la vedere. Îi invităm şi pe cei de la AUR şi USR să-şi asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Cîţu şi a acoliţilor lui”, a declarat Grindeanu.

El a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului să identifice soluţii astfel încât toţi parlamentarii să participe la vot. El a menţionat că unul dintre parlamentarii partidului este confirmat cu COVID-19 şi nu poate să se prezinte la şedinţă.

Şi parlamentarii USR PLUS vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota la vedere, după cum a a anunţat liderul deputaţilor partidului, Ionuţ Moşteanu.

„Cert este că am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, (…) toţi parlamentarii USR PLUS vor fi la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine, Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria”, a afirmat Moşteanu.

De asemenea, parlamentarii AUR vot vota în favoarea moţiunii de cenzură. „Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm”, a spus copreşedintele partidului George Simion.

Votul asupra moţiunii de cenzură va fi secret cu bile.

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat în aceste condiţii îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Surse: 5.000 de posturi deblocate în Sănătate

AUR şi-a prezentat oficial candidatul la Primăria Capitalei