Moțiunea de cenzură a picat. Discursul premierului Viorica Dăncilă, întrerupt de mai multe ori de parlamentarii opoziției

27 iunie 2018, 11:07

ACTUALIZARE 18.38 Cu doar 166 de voturi „pentru” din cele 233 necesare, moțiunea de cenzură inițiată de PNL a picat. S-au înregistrat și 4 voturi împotrivă.

Moțiunea a fost semnată de 152 de deputați și senatori.

ACTUALIZARE 18.23 Votul s-a încheiat. Începe numărarea.

ACTUALIZARE 17.45 A început votul secret, cu bile.

ACTUALIZARE 17.36 Dezbaterile s-au încheiat. Premierul este invitat pentru prezentarea concluziilor. În sală se strigă din nou „Demisia!”.

„Credeam că ați învățat că pentru a ajunge la guvernare aveți nevoie de voturile românilor și nu de țipete și un concurs de care țipă mai tare”, a replicat Viorica Dăncilă.

Șeful executivului  le-a răspuns punctual parlamentarilor care au luat cuvântul.

ACTUALIZARE 17.13 Varujan Pambuccian a anunțat că parlamentarii din grupul minorităților naționale vor participa la vot, iar fiecare va vota după cum consideră de cuviință.

ACTUALIZARE 16.09 Parlamentarii puterii părăsesc sala de plen în timpul discursului susținut de Raluca Turcan.

ACTUALIZARE 16.04 Premierul Viorica Dăncilă își încheie discursul cu precizări privind reformele din justiție. Reprezentanții opoziției îi cer din nou demisia.

„Pentru final am păstrat cea de-a zecea dezinformare – reformele din justiție. Asistăm, din păcate, la cea mai amplă campanie de dezinformare și intoxicare a opiniei publice, de după Revoluție. Sunt multe minciuni care circulă în spațiul public și care mizează, în mod evident, pe resorturile emoționale ce ar putea cataliza o reacție socială ostilă, indignată și radicalizată față de efortul majorității parlamentare de a transpune în legislația penală deciziile Curții Constituționale, ale Curții Europene a Drepturilor Omului și, nu în ultimul rând, prevederile Directivei 343 din 2016 privind prezumția de nevinovăție”, a subliniat Viorica Dăncilă.

„Se vorbește în moțiune despre așa-zisa amputare a instrumentelor de anchetă ale organelor de urmărire penală, care nu vor mai putea astfel să prindă infractorii corupți, criminalii și violatorii. Dar nu contează realitatea și adevărul. Contează doar punerea unor etichete, ceea ce faceți dvs. astăzi. Se inventează situații în care victima agresiunilor sexuale, chipurile, va fi obligată să dea declarații de față cu agresorul. Se omite însă, tot cu bună știință, să se vadă forma adoptată a Codului de procedură penală, care îi asigură victimei agresiunii sexuale statutul de ‘martor vulnerabil’, care beneficiază de măsuri specifice de protecție, inclusiv audierea, fără a fi în prezența autorului agresiunii”, a adăugat Dăncilă.

„Chiar dacă dezbaterea privind Codurile penale s-a purtat doar în Parlament, iată că opoziția nu ratează ocazia de a introduce subiectul în moțiunea de cenzură împotriva guvernului. Este ciudat să mi se ceară socoteală pentru ce se întâmplă aici, în Parlament. Dar nu mă deranjează. Eu sunt și președinte executiv al Partidului Social Democrat și susțin 100% efortul colegilor mei parlamentari de a reforma sistemul judiciar și de a alinia Codurile penale la principiile constituționale și la prevederile europene pentru înlăturarea oricărui abuz”, a conchis premierul pe acest subiect.

Discursul integral

ACTUALIZARE 15.24 În plenul Parlamentului se strigă „Hoții, hoții”. Președintele de ședință face apel la colegi pentru restabilirea ordinii.

ACTUALIZARE 15.16 Discursul premierului este întrerupt de politicienii liberali, care scandează „Demisia!”. Ei au desfășurat în sala de plen un banner pe care scrie: „Luptăm până la capăt pentru România”.

ACTUALIZARE 15.12 Premierul Viorica Dăncilă se declară dezamăgită de demersul opoziției. Ea a acuzat că documentul cuprinde o înșiruire de falsuri.

„Mistificați realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentați răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dvs. nu mai este loc de nuanțe. Totul este alb și negru. Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceți dvs. este bine. Acestea sunt premisa și concluzia moțiunii care trădează o aroganță incredibilă în raport cu prestația îndoielnică pe care ați avut-o când ați fost la guvernare. Refuzați să admiteți chiar și cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dvs., creșterea veniturilor românilor este o măsură populistă, care va aduce haosul în economie. Pentru dvs., majorarea salariului minim din România este o măsură antisocială și anti-economică, așa cum susțin unii din reprezentanții dvs. într-o scrisoare deschisă. Pentru dvs., creșterea economică de excepție pe care a avut-o România anul trecut este rezultatul incapacității și incompetenței guvernării”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Ea a prezentat o listă cu 10 dezinformări incluse în textul moțiunii de cenzură.

„Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlamentul României”, a declarat premierul în momentul în care din sală s-a strigat „Demisia!”.

ACTUALIZARE 14.15 Moțiunea este citită în plenul Parlamentului.

ACTUALIZARE Parlamentarii coaliţiei de guvernare și cei ai UDMR vor asigura cvorumul de prezenţă, dar vor părăsi lucrările plenului reunit în momentul în care se va supune votului moţiunea de cenzură.

Actuala putere a luat astăzi o serie de măsuri sporite de securitate, pentru ca dezbaterea să nu fie tulburată de eventuali invitaţi aduşi de opoziţie.

În ceea ce priveşte aritmetica parlamentară, aceasta este defavorabilă demersului iniţiat de opoziţie. Potrivit unor surse parlamentare, se pot baza pe cel mult 150-160 de voturi, care ar putea veni de la PNL, PMP, USR şi, eventual, din partea parlamentarilor care s-au coagulat în jurul lui Victor Ponta, dar şi din partea unor reprezentanţi ai minorităţilor.

Miercuri dimineaţă, Kelemen Hunor a declarat că nu există şanse de trecere a moţiunii.

Mai mult, liderul UDMR a atras atenţia că nu se poate discuta în mod serios pe  marginea moţiunii în lipsa unui plan foarte clar a ceea ce ar trebui să se întâmple pe viitor. Liberalii ar fi trebuit să vină în faţa celor de la UDMR cu un plan guvernare, cu o potenţială echipă guvernamentală – lucru care, se pare, nu s-a întâmplat.

“Vom părăsi sala, vom fi absenţi în momentul votului. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem. Se va demonstra că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără noi. Trebuie un lider, un program de guvernare, o listă de miniştri cu care poţi să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipseşte în acest moment”, a declarat Kelemen Hunor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite