Moțiunea de cenzură, comunicată astăzi Guvernului. Orban, citând dintr-o decizie CCR din 2010: "Împiedicarea prezentării și refuzul a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției"

Potrivit unor surse politice, moțiunea de cenzură a fost comunicată marți Executivului, așa cum anunțase președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. El a arătat dimineață, în baza unei decizii CCR din 2010, că procedura parlamentară trebuie să își urmeze cursul după depunerea unui astfel de document. "Împiedicarea prezentării și refuzul a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției", a citat Orban din Decizia 1525 din 24 noiembrie 2010 a CCR.

07 Septembrie 2021, 09:19 (actualizat 08 Septembrie 2021, 10:18) |
Războiul din coaliție, dus în Parlament
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat, marţi, că partidul pe care îl reprezintă va vota moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, dacă aceasta va ajunge la vot, menţionând, însă, că, până atunci, social-democraţii nu vor intra în "circul celor de la putere".

ACTUALIZARE Potrivit unor surse politice, moţiunea de cenzură a fost comunicată Guvernului până în ședința programată să aibă loc la ora 14.00, la Palatul Victoria.

ACTUALIZARE Din nou nu a fost cvorum la ședința Birourilor permanente reunite, a detaliat Alina Sorocean, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 12.00.

Au lipsit parlamentarii PSD și PNL.

ACTUALIZARE "Această moțiune este în circuit parlamentar, indiferent de ce tâmpenii invocă unii sau alții (...) și trebuie să-și urmeze drumul", a declarat Ionuț Moșteanu, liderul grupului parlamentar USR-PLUS.

"Astăzi am asistat din nou la ceea ce este în momentul ăsta blatul Marcel Ciolacu - Florin Cîţu. Este a patra şedinţă de Birouri permanente reunite sabotată de PSD şi PNL. Este un abuz constituţional fără precedent în democraţia României ca o majoritate să refuze dreptul constituţional al unei minorităţi de a depune o moţiune de cenzură. Azi este ultima zi când, conform regulamentului, ar fi trebuit citită în plen moţiunea de cenzură depusă vineri şi iată că, deşi nimeni nu îşi imagina că după anii negri în care l-am văzut pe Dragnea călcând în picioare democraţia, regulile, legile, Constituţia în această clădire, să se întâmple lucruri şi mai grave. Ăsta este un lucru mai grav decât am văzut în acei ani - 2018, 2019", a declarat Ionuț Moşteanu la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE În octombrie 2010 a fost declanșat un conflict de natură constituțională, a exemplificat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. În Decizia 1525 din 24 noiembrie 2010, CCR a decis că inițierea controlului parlamentar asupra moțiunii este un act irevocabil.

"Împiedicarea prezentării și refuzul a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției", a citat Orban din decizia CCR.

Derularea calendarului moțiunii este obligatorie, pentru că nerespectarea înseamnă încălcarea Constituției, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Astăzi voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură, a adăugat el, subliniind că a primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale inițiatorilor moțiunii. "Este o confirmare a autenticității. Nu este nicio cerere de retragere. (...) Suntem în situația constituțională în care minimum un sfert din parlamentari au depus o moțiune de cenzură", a subliniat Ludovic Oban.

El a arătat că se va consulta telefonic cu toți colegii din Birourile permanente pentru ca aceștia să înțeleagă gravitatea situației.

După ședința de guvern de astăzi se va încerca o convocare a unei noi ședințe.

ACTUALIZARE "Cu siguranță astăzi vom trimite către guvern această înștiințare pentru că este o obligație legală în baza regulamentului", a subliniat Anca Dragu, președintele Senatului.

"Analizăm aspectele juridice, încercăm să găsim o soluție tehnică", a răspuns ea întrebărilor adresate de jurnaliști privind modalitățile de depășire a blocajului în care se află moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR.

Anca Dragu s-a declarat șocată de modul în care PNL și PSD blochează o procedură constituțională.

Referindu-se la o eventuală demisie, Anca Dragu a spus: "În acest moment nu s-a refăcut o coaliţie la nivelul Parlamentului. (...) Demisia mea ar trebui să se întâmple în plenul Senatului şi atunci ar fi foarte clară colaborarea între PNL şi PSD. Nu vreau să par ipocrită, dar, dacă aş elibera această funcţie, dacă nu aş fi aici, cu siguranţă parcursul moţiunii ar fi unul şi mai greu". Întrebată dacă va demisiona în cazul în care USR PLUS intră în opoziţie, Dragu a răspuns: "Acest lucru se va întâmpla. Cu siguranţă!".

ACTUALIZARE Este a patra reuniune a Birourilor permanente convocată în ultimele zile, după ce anterioarele nu au avut cvorum pentru luarea unei decizii.

"În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care are obligaţia de a prezenta moţiunea de cenzură în Birourile permanente reunite şi de a comunica Guvernului, voi mai convoca o reuniune a Birourilor permanente reunite, după care voi comunica Guvernului, indiferent dacă va fi sau nu cvorum. Mă voi consulta cu colegii din Birourile permanente pentru a convoca la o oră potrivită, astfel încât să putem să avem cvorum şi să putem derula procedurile constituţionale şi legale", a declarat luni preşedintele forului, Ludovic Orban.

Şedinţe ale Birourilor permanente reunite au mai avut loc vineri seara, sâmbătă şi luni, dar nu a fost întrunit cvorumul necesar. Au fost convocate pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, amintește Agerpres.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI