Moțiunea a fost citită în plen. Parlamentarii PSD nu au fost prezenți. Dezbaterea și votul vor avea loc joia viitoare

3 octombrie 2019, 10:11

Liberalii au citit moțiunea de cenzură într-o sală mai mult goală, în care social democrații au fost reprezentați doar de liderii celor două Camere, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu.

Un rechizitoriu la adresa guvernării din ultimii 3 ani, un îndemn ca moțiunea să treacă și guvernul să fie demis, și ședința s-a încheiat fără incidente. Cele două tabere au acum o săptămână la dispoziție pentru a-și atrage adepți și a avea câștig de cauză.

Pentru ca executivul să fie demis, opoziția are nevoie de 233 de voturi.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu a declarat, joi, că PSD nu are 233 de parlamentari, dar nici cele cinci partide de opoziție adunate nu fac 233 de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură. Președintele Camerei Deputaților a adăugat că i se pare în continuare că moțiunea e neserioasă.

ACTUALIZARE Documentul este citit de senatorul PNL Florin Cîțu. Parlamentarii PSD nu participă la citirea moțiunii. Doar 128 de parlamentari sunt prezenți în sala de plen, din totalul de 465.

Moțiunea de cenzură nu a mai fost citită, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. Votul ar fi urmat să aibă loc sâmbătă, însă ordinea de zi a ședinței de miercuri a fost respinsă cu 194 împotrivă, 181 pentru, o abținere, iar trei nu au votat.

Liderul senatorilor PSD Cosmin Preda și senatorii social-democrați Paul Stănescu și Viorel Arcaș sunt cei trei parlamentari care nu au votat miercuri.

Ulterior, Paul Stănescu a explicat că toți trei au uitat să voteze „pentru” ordinea de zi și implicit pentru citirea moțiunii în Parlament.

Ludovic Orban a declarat că la felul în care au decurs lucrurile în plenul reunit de miercuri, după evaluările parlamentarilor PNL vor mai fi încă șapte voturi de susținere a moțiunii, pe lângă cei 237 de semnatari ai acesteia.

„Am convingerea că toți semnatarii și toți cei care vor să voteze moțiunea de cenzură, vor fi prezenți joia viitoare și vor vota pentru căderea acestui Guvern”, a conchis Orban.

La finalul plenului de miercuri, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a spus că, din punct de vedere matematic, PSD a pierdut majoritatea în Parlament, însă rămâne de văzut la moțiune, dacă opoziția va strânge cele 233 de voturi necesare adoptării.

În schimb, senatorul PSD Mihai Fifor a susținut că partidul nu și-a pierdut majoritatea în Parlament, miercuri fiind doar o problemă de prezență în sală, în contextul în care au fost 26 de social-democrați absenți.

De asemenea, președintele PSD Viorica Dăncilă i-a acuzat, miercuri seară, pe parlamentarii Opoziției că fug de propria moțiune de cenzură, precizând că aleșii au demonstrat că nu au suficiente voturi pentru ca aceasta să treacă de Parlament. Premierul a reiterat ideea potrivit căreia moțiunea de cenzură nu va trece.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite