MMSS: Guvernul a aprobat Strategia națională privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost

Oameni fără adăpost
Oameni fără adăpost
14 decembrie 2022, 17:38

Documentele promovează dreptul fundamental al persoanelor fără adăpost la servicii sociale şi la o viaţă trăită cu demnitate.

Cercetările realizate au evidenţiat profilul acestor persoane la nivel naţional, arătând că predomină bărbaţii (76,8% faţă de 23,2% femei), cu vârste cuprinse între 18-64 ani (81,3%).

Vârsta medie a celor fără adăpost este 50 ani, iar vârsta cea mai frecvent menţionată este 52 de ani, necăsătoriţi, cu nivel mediu de studii, sunt de peste 3 ani în această stare de vulnerabilitate şi au mai experimentat această situaţie de mai multe ori în trecut

Studiile au mai arătat că 44,3% dintre cei găzduiţi în centre rezidenţiale şi 42,6% dintre cei care trăiesc pe stradă au copii, care, în unele cazuri, trăiesc cu ei sau beneficiază de măsură specială de protecţie.

Principalele nevoi şi dificultăţi cu care se confruntă aceşti oameni sunt: lipsa documentelor de identificare, asigurarea nevoilor de bază, probleme de sănătate, lipsa unui medic de familie şi/sau lipsa calităţii de asigurat de sănătate, prezenţa unor vicii, lipsa ocupaţiei, lipsa surselor de venit, lipsa capacităţii de a derula în mod independent anumite activităţi.

De asemenea, principalele cauze care au dus la această stare de vulnerabilitate sunt slaba monitorizare a fenomenului PFA, disfuncţionalităţi în eficienţa sistemului de asistenţă social, lipsa veniturilor care să permită accesul la o locuinţă, pierderea locuinţei ca urmare a divorţului/separării, părăsirea centrului de plasament la împlinirea vârstei de 18 ani, decesul părinţilor, evacuarea din casă de către proprietarii care au revendicat locuinţa, violenţa în familie ori înşelăciunea/frauda imobiliară.

MMSS precizează că Strategia naţională are ca obiectiv general creşterea gradului de incluziune socială a persoanelor fără adăpost prin asigurarea unei protecţii sociale adecvate nevoilor lor.

Pe baza analizelor efectuate există patru obiective specifice care acoperă trei paliere: prevenţie, intervenţie şi post-intervenţie.

„Cele două documente vor permite României să înregistreze progrese în combaterea fenomenului de excluziune socială care afectează persoanele fără adăpost”, se mai menţionează în comunicatul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite