MJ spune că nu a publicat scrisoarea adresată ministrului Predoiu de către profesorul Marius Balo, încarcerat în China

Ministerul Justiţiei (MJ) a transmis miercuri că nu a făcut publică scrisoarea adresată de profesorul Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a executat 8 ani de închisoare în China, iar apariţia în presă a unor fragmente a fost din iniţiativa mass-media.

20 Aprilie 2022, 15:22 (actualizat 20 Aprilie 2022, 15:27) Știrile TVR |
Ministerul Justiției / FOTO: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Ministerul Justiţiei nu a publicat nici integral, nici fragmente din scrisoarea adresată de Marius Balo ministrului Justiţiei. Scrisorile adresate de Marius Balo organizaţiilor media au fost publicate mult înainte de apariţia articolelor referitoare la scrisoarea adresată ministrului Justiţiei. Fragmentele din această scrisoare care îl privesc pe ministrul Justiţiei, apărute în presă, au fost publicate din iniţiativa exclusivă a mass-media", se precizează într-un comunicat al MJ.

Pe acest subiect, Ministerul Justiţiei spune că a avut, ulterior, doar comunicări informale cu presa la nivel departamental, în niciun caz ministerial.

De-a lungul anilor, conform MJ, pe parcursul procedurilor desfăşurate pentru transferul lui Balo în ţară, Ministerul Justiţiei a publicat restrictiv pe acest subiect, relatând doar despre un număr limitat de demersuri, tocmai pentru a nu perturba mersul negocierilor şi discuţiilor cu oficialităţile din ţara de detenţie.

"În ceea ce priveşte demersurile Ministerului Justiţiei cu privire la transferul lui Marius Balo în România, acestea conţin un număr considerabil de corespondenţe şi dialoguri cu multiple autorităţi române şi din ţara de detenţie, pe care Ministerul Justiţiei nu a considerat şi nu consideră necesar să le comunice public. Dorim să menţionăm, de asemenea, eforturile considerabile depuse în acest caz şi de către Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin ambasadorul român de la Beijing, Consulatul de la Shanghai", mai menţionează ministerul.

Profesorul român Marius Balo anunţa, vinerea trecută, faptul că nu se poate întoarce deocamdată în ţară, deoarece este blocat în Shanghai, oraş care se află în lockdown complet din cauza pandemiei de COVID-19.Informaţia a apărut într-o scrisoare de mulţumire care ar fi fost adresată de Marius Balo ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, transmite Agerpres.

"Numele meu este Marius Balo. Sunt clujeanul care a fost întemniţat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai, deoarece oraşul a intrat în lockdown complet. Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reuşit cei de acasă să îmi achiziţioneze un nou bilet pentru data de 20 aprilie cu aterizare la Bucureşti pe 21. Sper din suflet ca să nu se anuleze şi acest zbor. Doresc să folosesc acest prilej pentru a vă mulţumi, pentru că v-aţi implicat în eforturile de a mă aduce acasă. Dumnezeu ştie că nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-au spus cei din presă despre mine şi nu mă oglindesc în caracterizarea de om bun şi cinstit pe care mi-au făcut-o (...). Sper să am ocazia la un moment dat să vă mulţumesc personal, pentru că v-aţi implicat pentru mine", i-ar fi scris Marius Balo lui Predoiu, potrivit Agerpres.

Profesorul român din Cluj, ajuns în pușcărie în China, după ce ar fi fost înșelat de un chinez care i-a folosit paşaportul în scopuri infracţionale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI