Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Miturile alimentaţiei sănătoase

Oamenii de ştiinţă contrazic constant diverse mituri sau reguli care descriu o alimentaţie sănătoasă. Cu toate acestea, oamenii continuă să creadă in obiceiuri care n-au niciun efect, sau să considere că unele produse sunt nesănătoase. Publicaţia americană „Business Insider” a demontat cele mai populare mituri despre mâncare.

26 Ianuarie 2015, 15:50 |
Miturile unei alimentaţii sănătoase

Multe studii au arătat că potenţiatorul de aromă glutamat monosodic sau MSG, care se găseşte mai ales în mâncarea chinezească, duce la creşterea în greutate şi este periculos pentru organism. În realitate, acesta nu ne afectează dacă îl consumăm în cantităţi rezonabile. Dacă însă întrecem măsura, sau luat pe stomacul gol, glutamatul monosodic poate avea efecte cel mult temporare.

O altă idee preconcepută este aceea ca guma de mestecat înghiţită din greşeală se digeră în decursul a şapte ani. Nimic mai fals! La începuturi, producătorii de gumă foloseau o sevă produsă de copacii sapodilla, dar când popularitatea gumei a crescut, au trecut la alte ingrediente, printre care şi cauciucul butilic. Chiar dacă aceste substanţe nu se digeră, ele vor fi eliminate din organism pe cale naturală.

Se spune că dacă scăpăm mâncarea pe jos, aceasta nu va fi contaminată dacă o ridicăm în mai puţin de cinci secunde. Cu toate acestea, microorganismele au nevoie de doar câteva milisecunde pentru a pătrunde in gustosul aliment.

Unul dintre cele mai răspândite mituri ne atenţionează că trebuie să aşteptăm o oră după ce am mâncat înainte să mergem la înot, altfel ne vom îneca. Aflaţi că nu există niciun caz documentat care să ateste că persoanele care au mers să înoate cu stomacul plin s-au înecat.

Pentru cei care credeau că un ingredient din carnea de curcan ne face somnoroşi, aflaţi că substanţa numită tritofan, care acţionează, conform mitului, ca un somnifer asupra oamenilor este prezentă şi în carnea de pui sau în cea de vită. Somnolenţa vine de la carbohidraţii, alcoolul şi mesele copioase în general, nu doar de la carnea de curcan.

Reclamele tv sunt bogate în mesaje de tip “iaurtul reglează tranzitul intestinal”. Specialiştii ne asigură însă că în organismul nostru există mult prea multe bacterii, cu care iaurtul nu poate lupta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ŞTIAŢI CĂ ...
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 10°C 6°C
CRAIOVA 12°C 10°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 21 Februarie 2019, 02:30
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 20-02-2019
Deschidere: 7728.3
Maxim: 7788.85
Mimim: 7687.85
Variatie: 0.27%
BRD
11.76
0.85%
SIF3
0.25
4.17%
SNP
0.34
0.58%
TLV
1.83
3.08%
SNG
32.00
0.47%
FP
0.89
0.56%
M
27.00
0.74%
EL
10.82
2.36%
WINE
18.70
0%
COTE
79.40
0.63%
ARHIVĂ ȘTIRI