Miting de protest al Sanitas în Piața Victoriei. Deși sunt promisiuni din partea Guvernului, calendarul protestelor nu se schimbă

Mii de angajaţi din sănătate au ieşit în stradă, în faţa Guvernului, nemultumiţi că sporurile au fost limitate. Asta a dus la scăderi salariale chiar şi de 1.500 de lei pentru asistente, infirmiere, biologi şi brancardieri. După mai multe ore de discuţii cu autoritățile, liderii de sindicat au anunțat că există promisiuni ca, luna următoare, niciun angajat din sistem să nu primească salarii mai mici decat în februarie. O infirmieră a leşinat la protest şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

26 Aprilie 2018, 08:54 (actualizat 26 Aprilie 2018, 19:37) |
Angajații din Sănătate au ieșit în stradă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu un arsenal de tobe, vuvuzele, fluiere şi pancarte, angajaţii din sănătate au început protestul înainte de miezul zilei. Le-au cerut autorităţilor să renunțe la plafonarea sporurilor la 30% pe ordonator principal de credite.

Asistentele se aşteptau ca, din luna martie, lefurile lor să crească semnificativ, aşa cum anunţase ministrul Sănătăţii.

O infirmieră a leşinat la protest şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Liderii de sindicat au încercat să îi convingă pe ministrul Sănătăţii şi vicepremierul Viorel Ştefan să le rezolve revendicările.

Până acum, 20.000 de angajaţi din sistem au semnat pentru declanşarea grevei de avertisment pe 7 mai şi pentru grevă generală patru zile mai târziu. Asta înseamnă că în spitale se vor asigura doar urgenţele şi o treime din activitate.

Ministrul Sănătăţii a declarat, joi, la Cluj, că protestele din sănătate nu sunt o soluţie. Sorina PIntea a adăugat că sunt şi probleme de management.

ACTUALIZARE După mai multe ore de discuții cu autoritățile, liderii de sindicat au declarat că există promisiuni că, luna următoare, niciun angajat din sistem nu va primi salarii mai mici decât în februarie. Dar Sanitas nu renunță la grevă. S-au strâns deja 20 de mii de semnături pentru declanșarea protestului.

ACTUALIZARE Calendarul protestelor nu se schimbă cu nimic, a spus președintele federației, Leonard Bărăscu, la finalul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului. Se pare că au găsit o soluție, însă eu nu am văzut materialul respectiv, a spus liderul de sindicat. Leonard Bărăscu a mai spus că soluția despre care au vorbit ar trebui să readucă salariile diminuate la nivelul anterior, încă din luna mai. O nouă întâlnire între sindicate și reprezentanții Guvernului va avea loc pe 2 mai.

_______________________

În jurul orei 11.00 au început să sosească în Piața Victoriei primii manifestanți.  S-au strâns aproximativ 6000 de angajați din sistemul sanitar în fata Guvernului. Ei au scandat continuu, au cerut demisia Guvernului, nemulțumiți de măsurile pe care le-au luat autoritățile. Oamenii se plâng că salariile le-au scăzut chiar și cu 1500 de lei și nu mai pot plăti ratele la bănci.

De la 1 ianuarie toți angajații din sistem au primit creșteri de salarii de 25%, dar din cauza trecerii contribuției de la angajator la angajat, oamenii spun că au simțit în buzunar doar o creștere de 2-3%. Celelalte măsuri nu au făcut decât să dezbine echipa medicală, spun la unison cei care au protestat. De la 1 martie doar medicii și asistentele au beneficiat de creșteri salariale, air restul angajaților nu. Mai mult, sporurile au fost plafonate la 30% la ordonatorul de credite, cecea ce adus în unele situații la scăderi ala salariului cu până la 1500 de lei.

Potrivit Federației Sanitas, 10 la sută dintre angajați au primit mai puțini bani luna aceasta.

Sindicaliștii au stabilit un calendar al protestelor și amenință că vor intră greva generală peste două săptămâni, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

Sindicatele au anunțat prezența a 10.000 de oameni la mitingul din Piața Victoriei.

Primul ministru Viorica Dăncilă a spus că, în urma discuțiilor cu managerii de spitale pe tema situației salariilor din Sănătate, a decis crearea unui grup de lucru din care să facă parte atât membri ai Guvernului, cât și reprezentanți ai spitalelor. "Consider că trebuie să analizăm fiecare situație în parte și să venim cu răspunsuri concrete și corecte"- a spus Viorica Dăncilă, în debutul  ședinței de guvern.

Restricții de circulație

Joi, între 10:00 – 15:00, Brigada Rutieră a Capitalei  va restricționa temporar a traficul rutier, pentru manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Începând cu ora 09.00, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei (permiţându-se permanent circulaţia pe Str. Arh. Ion Mincu), respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situația o va impune).  La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris și breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Începând cu ora 09.00, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în fața Guvernului, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI