Mită pentru prioritatea la Prima Casă. Mai mulți funcționari de la Fondul de Garantare, suspectați că luau mită pentru urgentarea cererilor

19 iulie 2018, 10:10

Procurorii și polițiștii au făcut 23 de percheziții în București și în Ilfov, inclusiv la Fondul de Garantare a Creditelor Imobiliare. Au fost vizați 5 funcționari și 3 intermediari, printre care și un militar.

Potrivit unor surse judiciare, dezvoltatorii imobiliari îi îndemnau pe clienți să apeleze la rețeaua de urgentare a dosarelor de la Fondul de Garantare.

Reprezentanții Fondului au dat asigurări că activitatea instituției nu a fost blocată, chiar dacă sediul era plin de ofițeri de la forțele speciale și polițiști.

În acest an, Fondul de Garantare a aprobat 14.000 de cereri de creditare, iar în acest moment pe fluxul de aprobare sunt 500 de dosare, potrivit reprezentanților instituției.

__________________

Procurorii Parchetului General şi poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR efectuează joi 23 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la Fondul de Garantare a Creditelor, la birourile şi domiciliile mai multor angajaţi, cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Potrivit unui comunicat al PG, din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obişnuiesc să condiţioneze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririle lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

„În concret, cei în cauză condiţionează soluţionarea cererilor petenţilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiaţi, fiind creat astfel un mecanism între funcţionarii instituţiei din diverse compartimente, având ca scop obţinerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate şanse egale şi este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credinţă, câştigători fiind doar cei ce se încadrează în ‘priorităţile’ angajaţilor, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”, arată Parchetul General.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre mită între 200 și 500 de euro.

Vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere pe numele suspecţilor, urmând a fi audiaţi şi aproximativ 60 de martori.

Purtătorul de cuvânt al instituției a dat asigurări că activitatea se desfășoară normal și că se asigură întreg fluxul operațional pentru derularea în bune condiții a activității pentru implementarea programelor și proiectelor aflate în derulare.

Până în acest moment în plafonul alocat pentru 2018 au fost deja aprobate aproximativ 14 mii de dosare iar în fluxul operațional se află aproximativ 500 de dosare, a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului de Garantare a Creditelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă