Misterul jurnalistului saudit dispărut. Dezvăluiri spectaculoase în presa turcă

19 octombrie 2018, 11:43

Oficialul părăsise Turcia cu o zi înainte. Jurnalistul a fost văzut ultima dată pe 2 octombrie, când a intrat în consulatul din Istanbul, de unde nu a mai ieşit.

Se speculează că autorităţile turce ar avea înregistrări cu asasinarea lui în consulat. Am cerut filmarea, dacă ea există, a declarat preşedintele Donald Trump. El crede că adevărul va ieşi la iveală până la sfârşitul săptămânii.

Preşedintele american a avut o întâlnire cu secretarul de stat Mike Pompeo, abia reîntors după vizitele fulger făcute la Riad şi Ankara. The Washington Post a publicat ultimul editorial scris de Khashoggi, în care acesta se referea la importanţa unei prese libere în Orientul Mijlociu.

Potrivit presei turcești, un apropiat al prințului moștenitor saudit a intrat în clădirea consulatului din Istanbul cu numai trei ore înainte ca Jamal Khashoggi să dispară.

Maher Abdulaziz Mutreb a făcut parte din echipa prințului Mohammad bin Salman care a mers la Washington. El purta în piept aceeași insignă pe care o aveau gărzile de corp ale moștenitorului tronului.

Potrivit ziarului Sabah, bărbatul a fost văzut în apropierea reședinței consulului și, ulterior, plecând de la un hotel cu o valiză de mari dimensiuni.

Maher Abdulaziz Mutreb era urmat de mai mulți bărbați îmbrăcăți în costume negre.

Ziarul Sahab, pro-guvernamental, nu se sfiește să titreze: acesta este șeful echipei de asasini.

Un alt ziar, Yeni Safak, care citează o înregistrare audio pe care ar avea-o serviciile secrete turcești, scrie că ziaristul incomod a fost torturat și ucis. Corpul lui este căutat într-o pădure din apropiere de Istanbul și într-un oraș de la marea Marmara.

Dispariția ziaristului a declanșat o criză în relațiile dintre Occident și Arabia Saudită. Statele Unite au amenințat Riadul cu sancțiuni, iar numeroase personalități politice și economice și-au anulat participarea la forumul pe care îl găzduiește capitală Saudită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă