Mister dezlegat după 77 de ani. O echipă de arheologi a descoperit epava unui submarin dispărut în 1942, cel mai performant al armatei britanice

2 noiembrie 2019, 12:57

Nava Majestății Sale „Urge” a fost una dintre cele mai eficiente nave de luptă ale marinei britanice. A scufundat un crucișător și un distrugător, dar și mai multe cargouri. A participat la misiuni secrete în timpul cărora a debarcat comandouri ale serviciului militar de informații pe teritoriul inamicului.

În aprilie 1942 a lovit o mină în timp ce părăsea baza de submarine britanică din Malta, puternic bombardată de avioanele germane și italiene. Avea la bord 32 de marinari, dar și 11 ofițeri din alte departamente și un ziarist. Toți și-au pierdut viața.

Timmy Gambin, profesor, Universitatea din Malta: „În primăvara lui 1942 arhipelagul maltez era atât de puternic bombardat încât Flotila a 10-a de submarine a primit ordin să părăsească Malta şi să se mute la Alexandria. Fiecare navă pleca la interval de câteva ore.  HMS Urge nu a mai ajuns la Alexandria. Distrugerile la nivelul provei indică o explozie violentă. Întregul segment anterior a fost separat de restul navei ceea ce sugerează că submarinul s-a scufundat foarte repede şi nimeni nu a avut șansa să se salveze.”

Partea rămasă intactă a submarinului se afla pe fundul mării, în apropierea Maltei. Ministerul britanic al Apărării a confirmat identitatea navei care este acum, potrivit legislației malteze și internaționale, cimitir de război și face parte din moștenirea culturală a Maltei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă