Misiunile românilor din Afganistan, prin obiectivul camerei foto: Acolo am simțit că sunt în altă lume, peste tot praf, munții nu erau cum știam eu. Oamenii sunt triști

2 decembrie 2021, 14:17

La 35 de ani, plutonierul major Marius Baciu este un veteran al teatrelor de operații externe. Deși au trecut mulți ani, experiența trăită în Afganistan este încă vie.

În primul rând când am ajuns acolo am simțit că sunt în altă lume. Peste tot praf, munții nu erau cum știam eu. Oamenii sunt triști, fețele lor se vedeau că sunt schimbate de atâta război, a povestit Marius Baciu, plutonier major, specialist în luptă antiteroristă IJJ Buzău.

În fotografiile sale, jandarmul buzoian a surprins cele mai semnificative momente din experiența afgană, pe care acum le împărtășește elevilor de acasă.

Fotografiile, 56 la număr, îi surprind și pe copiii afgani.

Sărăcia și pericolul în care își duc zilele i-au impresionat pe elevii buzoieni.

Expoziția este o premieră pentru România și aduce în atenția publicului o pagină din istoria recentă.

Este, de fapt, o expoziție fotodocumentară cu ceea ce s-a întâmplat timp de 20 de ani de conflict și 19 ani de participare efectivă românească, un conflict care trebuie documentat mult mai atent și despre care să vorbim mai mult, a precizat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Specialiștii consideră că e important să fie dezvăluită fața nevăzută a războiului de 20 de ani din Afganistan, în care România a avut o participare constantă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite