Misiuni de salvare la peste 4.000 de kilometri de casă. Trei militari irlandezi, salvați de piloții români, în Mali

27 februarie 2020, 16:31

Imediat după atac, un elicopter IAR 330 Puma a decolat pentru a-i lua pe cei trei irlandezi răniți. Echipa românească de salvare a plecat din baza în 15 minute de la alertare.

Românii acționează deja de 4 luni în Mali, o țară distrusă de război civil și de lupte cu foarte multe grupări teroriste. Oficial, autoritățile se confruntă cu cel puțin 12 grupări jihadiste, inclusiv Al Qaida și ISIS. Baza în care se află românii, cea din Gao, este amplasată în cea mai fierbinte zona.

Misiunea de salvare a irlandezilor s-a desfășurat chiar sub ochii șefului MINUSMA, misiunea ONU din Mali, în cadrul căreia acționează și contingentul românesc de elicoptere. Oficialul venise în baza din GAO pentru a-i medalia pe români.

Teoretic, contingentul românesc își va încheia misiunea în Mali peste 8 luni, în toamnă. Deocamdată nu se știe cine se va ocupa de misiunile de evacuare medicală.

Forțele aeriene române au la peste 4000 de km de casă, în baza ONU din GAO, 4 elicoptere Puma și 120 de oameni. Piloții români sunt pregătiți să zboare la orice oră pentru a salva vieților militarilor ONU răniți în luptă sau pentru a participa la misiuni de recunoaștere și cercetare.

MINUSMA, misiunea ONU din Mali, este una dintre cele mai mari. Are peste 15000 de militari din mai multe țări.

MINUSMA este una dintre cele mai periculoase misiuni ale Naţiunilor Unite. Din 2013 şi până în prezent, ONU a pierdut aici în Mali peste 200 de militari. Din regiunea Gao, Mali, pentru Telejurnal, au transmis Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite