Misiuni de cercetare în apele teritoriale ale Mării Negre pentru detectarea unor eventuale mine care plutesc în derivă

Misiuni de cercetare în apele teritoriale ale Mării Negre
Misiuni de cercetare în apele teritoriale ale Mării Negre
21 martie 2022, 17:09

În zona portului Odesa, militarii ucraineni au amplasat mine ca să împiedice înaintarea navelor rusești dinspre Crimeea.

Curenții au dus minele în zona de nord-vest a Mării negre.

Caluclele făcute de autoritățile de la Sofia arată că aceste mine ar putea ajunge în 10 zile în apropierea țărmurilor românesc și bulgar, a explicat Vlad Ungar la Ora de știri.

Misiunea a început după ce Direcţia Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate naţională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, avizul referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, arată MApN.

Nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens.

Dacă se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate.

Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României.

În ultimii ani, Statul Major al Forţelor Navale a acţionat pentru dezvoltarea de capabilităţi de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică şi aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică ‘Cdor. Alexandru Cătuneanu’), prin dezvoltarea procedurilor operaţionale şi a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum şi prin participarea unor structuri specializate la misiuni şi exerciţii internaţionale de luptă împotriva minelor marine şi a ameninţărilor subacvatice, se mai arată în comunicatul MApN.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă