Misiune umanitară internațională a medicilor români. 15 specialiști ai MApN au plecat în SUA

25 mai 2020, 08:00

Două săptămâni va sta echipa medico-militară românească în America.

Medicii, asistenții și specialiștii în decontaminare biologică au plecat peste ocean cu o aeronavă Tarom.

În timpul crizei echipamentelor sanitare de protecție, americanii au suportat costurile unui transport special. O aeronavă strategică a NATO a adus la București, din Coreea de Sud, zeci de tone de echipamente medicale.

De altfel, asistența militară acordată României de către Statele Unite în ultimii 20 de ani se ridică la 700 milioane de dolari, dintre care 55 de milioane în domeniul asistenței medicale.

Misiunea militară românească a plecat peste ocean într-o zi specială, când Statele Unite își onorează eroii căzuți la datorie de la Războiul civil pînă în zilele noastre.

O ceremonie a avut loc și la ambasada din București.

În România există o prezență americană importantă: 1.000 de militari sunt în bazele Deveselu și Mihail Kogălniceanu, iar nenumărate firme americane au filiale în țara noastră.

_______________________________

Premierul Ludovic Orban a transmis succes, luni, echipei de specialişti MApN care pleacă într-o misiune în statul american Alabama pentru a oferi sprijin autorităţilor locale în lupta contra COVID-19, subliniind că între Statele Unite şi România este un „solid” Parteneriat strategic care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate.

„O echipă formată din 15 medici, asistente medicale, specialişti CBRN care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, evident, în spiritul solidarităţii şi cooperării între Statele Unite ale Americii şi România. O misiune care are, pe de-o parte, obiectivul de a fi alături de medicii din Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, şi de a vedea foarte clar cum acţionează echipele medicale din Statele Unite în lupta împotriva COVID. Urez succes misiunii noastre şi folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm – între Statele Unite şi România este un solid parteneriat strategic care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate”, a declarat Orban, la Baza Militară 90, la plecarea specialiştilor MApN.

La eveniment au mai participat ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că misiunea echipei de specialişti MApN care pleacă în statul american Alabama pentru a oferi sprijin autorităţilor locale în lupta contra COVID-19 dovedeşte că, atunci când este nevoie, România şi SUA sunt în măsură să se sprijine reciproc.

„Cred că această acţiune se înscrie în linia de a proba că, indiferent de situaţie, suntem în măsură să ne sprijinim unii pe alţii şi să recunoaştem că, nu cu mult timp în urmă, SUA au alocat, de asemenea, un sprijin ţării noastre, atunci când, printr-un zbor strategic, am reuşit să aducem din Coreea de Sud, de la Seul, materiale de protecţie pentru a sprijini ţara noastră în lupta cu noul coronavirus”, a spus Ciucă, luni, la Baza Militară 90, unde a avut loc o ceremonie prilejuită de plecarea specialiştilor MApN.

Echipa Ministerului Apărării este formată din 5 medici, 5 asistenți medicali și 5 specialiști în domeniul evitării contaminării cu coronavirus. Cei 15 medici români vor sta aproximativ 2 săptămâni în Statele Unite și vor lucra în mai multe spitale din statul Alabama.

Este a treia misiune internațională de la începutul pandemiei la care participă cadre medicale din țara noastră. România a mai trimis medici în Italia și în Rep Moldova. SUA ocupă primul loc la nivel mondial la numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, cu peste 1,6 milioane de cazuri și 100.000 de decese din cauza COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite