Misiune umanitară din Germania pentru inimi de copii. O echipă de medici a venit la București să opereze pro bono

12 mai 2023, 21:46

Denisa a ajuns la 10 ani după o mare cumpănă. Acum doi ani, medici din Germania, aflaţi în misiune umanitară la Braşov, i-au reparat inima. Avea o malformaţie la aortă de care părinții au aflat la un control de rutină.

ANGELICA HARDĂUŢ, mama fetiţei operate pe cord: Noi am descoperit în februarie și în martie a început pandemia. S-a blocat totul. Se putea infunda oricând aorta.

LUCIAN HARDĂUŢ, tatăl fetiţei operate pe cord: Circulația mare se desfășura pe un orificiu foarte mic.

ANGELICA HARDĂUŢ, mama fetiţei operate pe cord: Mulțumesc tuturor. Vă mulțumesc din tot sufletul.

Salvatorii Denisei sunt din nou în misiune umanitară, acum, la Bucureşti. Profesorul Tzanavaros operează de peste 20 de ani în spitale germane.

Prof. dr. IOANNIS TZANAVAROS, specialist chirurgie cardiovasculara pediatrică, Stuttgart, Germania: Cardiochirurgia pediatrică, mai ales neonatală, este ca și cum ai urca pe Everest. Uneori e doar un milimetru între viață sau moarte.

Prof. dr. VICTOR COSTACHE, șef secţie Chirurgie Cardiovasculară: Închipuiți-vă o inimioară foarte mică, cât jumătate din microfonul dvs, care este oprită, este reparată. Nu există marja de eroare. Totul trebuie să fie perfect. Reușim acest lucru numai într-o echipă multidisciplinară.

Pavel Heghi vine în misiunile umanitare și ca să ajute la formarea colegilor din ţară. Este perfuzionist, profesie pentru care trebuie să ai 10 ani de pregătire.

PAVEL HEGHI, perfuzionist de origine română din Germania: Eu sunt inima și plămânii pacientului în timpul operației. În timpul operației există o mașinărie care preia funcțiile inimii și plămânilor. Fără ajutorul nostru, al perfuzioniștilor, colegii noștri chirurgi nu ar putea să efectueze această operație.

Anual, se nasc o mie de copii cu malformaţii cardiace, dar în puţine locuri din ţară sunt destui specialişti care să-i opereze rapid, iar unii nu pot ajunge peste hotare.

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Cu ajutorul specialiştilor din Germania a fost operată, zilele acestea, şi o fetiţă de 7 luni care cântăreşte cât un nou-născut din cauza malformaţiei cardiace severe. Fără intervenţia chirurgicală, nu ar mai fi rezistat decât 2-3 luni, spun cei care i-au fost îngeri salvatori.

Conf. dr. DORU HERGHELEGIU, medic primar Obstetrica-Ginecologie: Malformațiile cardiace congenitale au un impact sever asupra biologiei copilului. Unii pot supraviețui zile, săptămâni, alții luni sau chiar ani, dar într-o condiție biologică precară, extrem de fragili.

Și medici din alte țări vin periodic în misiuni umanitare. Spitalul Marie Curie are o echipă pregătită, dar la cele mai grele malformaţii au alături experţi din Italia.

Iar La centrul de la Grigore Alexandrescu nu sunt destui specialişti pentru că, după formare, mulţi pleacă peste hotare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite