Misiune îndeplinită pentru România la Madrid. Cristian Diaconescu: S-a înțeles, în sfârșit, că orice vulnerabilitate pe flancul estic poate genera o problemă pentru toți

Țara noastră și-a atins toate țintele strategice la Summitul NATO de la Madrid. Marea Neagră a fost declarată în noul concept al Alianței "zonă de interes strategic", și asta la inițiativa României. Însă, cel mai important câștig pentru noi este întărirea flancului estic. NATO va suplimenta prezența americană în România. Acum, Statele Unite au în Europa în jur de 100 de mii de oameni, cu 20 de mii mai mulţi decât în momentul în care Putin a decis să invadeze Ucraina.

01 Iulie 2022, 19:29 (actualizat 01 Iulie 2022, 23:38) Știrile TVR |

Președintele american a anunțat că Statele Unite vor suplimenta trupele în Europa.

În Polonia, americanii vor avea cartierul general al unui corp de armată. România va avea și ea o brigadă americană, în jur de 5.000 de oameni, pe lângă grupul de luptă al NATO de la Cincu, condus de Franța.

Analiștii spun că, la Madrid, Alianța a întărit securitatea de-a lungul întregului flanc estic, nu doar în partea de nord, cum a făcut după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Cristian Diaconescu, analist de politică externă: "S-a înțeles, în sfârșit, înăuntrul Alianței Nord-Atlantice, faptul că orice fel de vulnerabilitate, chiar minimală, pe flancul estic al Alianței poate genera o problemă pentru toți."

La Madrid, aliații au hotărât să declare Marea Neagră "zonă de interes strategic", în condițiile în care aceasta reprezintă o vulnerabilitate pentru aliați.

Singurul aliat din regiune cu forțe navale puternice este Turcia.

Mai mult, potrivit Convenției de la Montreaux din 1936, țările neriverane pot trimite aici nave de luptă doar pe perioade scurte de timp.

Cristian Diaconescu, analist de politică externă: "Turcia este statul care dă aprobare pentru intrarea navelor în Marea Neagră. Din această perspectivă, cred, noi suntem într-o situație ușor preferențială, chiar înăuntrul Alianței, având relații bune și un Parteneriat strategic."

Statele Unite au mai anunțat în cadrul summitului din Spania că vor trimite două escadrile de F-35 în Marea Britanie, sisteme de artilerie și antiaeriene în Germania și Italia, iar în baza spaniolă de la Rota vor trimite 6 distrugătoare, nu doar 4.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI