Misiune îndeplinită! Pompierii români care au luptat cu incendiile din Grecia au fost decorați și înaintați în grad. Ceremonie transmisă în direct, în Ediție specială, pe TVR1

"Vom pleca atunci când se va stinge ultima scânteie". Este promisiunea pe care pompierii români le-au făcut-o grecilor din insula Evia și pe care au respectat-o până la ultimul focar învins. Astăzi, cei 108 eroi care s-au luptat cu focul timp de aproape o săptămână au revenit nevătămați în România, unde au fost decorați și înaintați în grad.

16 August 2021, 07:34 (actualizat 16 August 2021, 19:53) |
Misiune îndeplinită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În aplauze. Așa au plecat din Grecia cei 108 pompieri români care, timp de 7 zile, au ridicat un zid de solidaritate fără graniţă în fața flacărilor care mistuiau insula Evia.

Misiunea începută pe 6 august s-a încheiat în acest weekend, când autoritățile din Grecia au anunțat că pericolul a trecut.

În România, cei 108 pompieri au fost primiți într-un cadru festiv.

Unii dintre ei au povestit momentele pe care le-au trăit în lupta cu focul.

Eroii care au luptat cu flăcările în Grecia au fost decorați și avansați în grad.

Dimitrios Karakonstantis, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Greciei la Bucureşti: "Devotamentul pentru meserie, profesionalismul dumneavoastră şi experienţa au devenit cunoscute nu doar în Grecia, ci şi dincolo de granițele ţării mele. Aş vrea să mulţumesc României pentru simţul solidarităţii şi dorinţa de a ajuta ţara mea la nevoie".

Cei 108 pompieri vor reveni în detașamentele lor din Oradea, Sălaj, Argeş, Buzău şi Bucureşti.

Cadrele militare au primit Emblema de onoare a IGSU.

Potrivit trimisului special al TVR în Grecia, Vlad Ungar, a fost copleșitor momentul în care pompierii români au ajuns pe insula Evia și au văzut cât de repede se extinde focul. Principala problemă era să nu lase flăcările să ajungă la drumurile forestiere, pentru a nu fi blocate căile de acces. Mulți pompieri au recunoscut că au avut emoții în prima zi a operațiunilor.

Un pompier grec și-a pierdut viața chiar în acea zi.

VEZI și #JurnalDinLuptaCuFocul | Ce nu se vede la TV. Vlad Ungar: Trei greci ne-au oprit și au venit la geamul mașinii. Unul dintre ei și-a pus mâna în dreptul inimii și ne-a zis: "Thank you, Romania!"

Unul dintre cei mai tineri pompieri români participanți la operațiunile din Grecia, în vârstă de 22 de ani, a povestit echipei TVR că era la masă cu familia când comandantul l-a sunat  și i-a transmis că se formează echipa pentru deplasare. Pompierul a fost imediat de acord să plece în misiune.

#JurnalDinLuptaCuFocul | Ce nu se vede la TV. Vlad Ungar, despre infernul din Grecia: Din când în când, din cenușa de pe jos mai explodează câte o scânteie. Și asta te trezește din coșmar și îți dai seama că e realitatea

Pompierii români au revenit în țară în această dimineață. A fost pentru prima dată când România a trimis un modul terestru pentru incendii de pădure în afara granițelor.

Astăzi au fost demobilizate, după stabilizarea situației din Grecia, echipele de intervenție din alte state, care au răspuns prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană.

Împreună cu pompierii români au trecut granița și cei 25 de pompieri din Republica Moldova cu utilajele lor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI