LUMEA AZI

Miresele jihadiștilor. Poveștile tinerelor care au plecat din Occident de dragul luptătorilor ISIS

Sunt numite "Miresele ISIS". Cele mai multe sunt tinere - adolescente chiar - din Europa de Vest, America sau Canada. Au renunţat la tot de dragul unui luptător al grupării Stat Islamic, de care s-au îndrăgostit pe internet. Şi au plecat după alesul inimii în zonele controlate de jihadişti din Siria şi Irak. Unele au devenit aprige luptătoare, alături de terorişti. Altele s-au trezit în mijlocul unui coşmar fără scăpare. Magdalena Moreh, jurnalist senior, ne spune povestea a două dintre miresele ISIS.

12 August 2017, 17:43 (actualizat 12 August 2017, 21:36) |
$article.media.images[0].description
Miresele ISIS "
 |  GALERIE FOTO

Linda Wenzel,  o adolescentă din Germania, are 16 ani și este mireasa ISIS. A fost găsită de militarii irakieni, când au eliberat orașul Mosul, murdară, rănită, cu un copil mic, subnutrit, printre ruinele unei construcții bombardate.

Linda Wenzel a căzut în capcana unui cecen. Într-o camera de conversații, pe internet, cecenul luptător ISIS a luat-o de nevastă și a convins-o să vină în Siria.

Cecenul e mort, iar Linda vrea să se întoarcă în Germania. Dacă rămâne în Irak, ar putea fi condamnată la moarte pentru activități teroriste. Guvernul german negociază întoarcerea ei, dar soarta miresei ISIS e incertă, pentru că a fost implicată direct în teroarea care domnește în Raqqa, așa numita capitală a califatului.

(w500) Miresele I

Linda Wenzel făcea parte din conducerea Hisbah, poliția religioasă, care vâna pe străzile orașului orice abatere, cât de mică, de la codul vestimentar islamic, cum ar fi pantofii cu puțin toc, sau un veșmânt colorat. Acum spune că regretă că s-a alăturat ISI și că nu vrea decât să se întoarcă în Germania, la părinții ei.

Militarii irakieni care au prins-o după recucerirea orașului Mosul spun însă că nu cred în regretele ei, mai ales că avea cu ea o centură cu explozibil.

Cea mai periculoasă dintre Miresele ISIS este Sally Jones, o britanică de 50 de ani, fostă chitaristă într-o trupă de punk rock. Nu a fost recrutată online. Când a plecat din Marea Britanie era deja convertită la Islam, de mult mai tânărul ei iubit, un britanic de origine pakistaneză, hackerul șef al ISIS.

Cei doi au plecat în Siria în 2013. Poreclită "doamna Teroare", Sally Jones a avut un rol cheie în recrutarea mireselor online și în pregătirea femeilor occidentale pentru comiterea de atentate. În materialele de propagandă spunea că vrea să-i ucidă pe toți creștinii cu un cuțit bont.

(w500) Miresele I

Soțul ei a murit într-un atac cu dronă, acum 2 ani. De atunci i se spune "Văduva albă". Când ISIS a început să piardă teren, Văduva Albă a vrut să se întoarcă în Marea Britanie, dar nu a lăsat-o fiul ei. Are 14 ani și e complet spălat pe creier de jihadiști și participant, se pare, la decapitarea unor prizonieri kurzi.

Sally Jones este pe listele internaționale de teroriști căutați în toată lumea.

Mai multe țări occidentale au probleme cu miresele ISIS. Acum, după înfrângerile suferite de jihadiști, femeile  rămase văduve vor să se întoarca acasă. Câteva au reușit, fără ca autoritățile să știe, altele încearcă, pe canale diplomatice, altele au fost deja refuzate, pentru că nu se știe dacă nu cumva sunt un pericol, daca nu cumva vin pentru a comite atentate.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI