Mircea Mureşan, regizorul seriei "Toate pânzele sus", a murit la vârsta de 91 de ani

Mircea Mureșan, unul dintre regizorii noștri importanți, a murit astăzi, la 91 de ani. A semnat ecranizări ale unor romane de referință ca Răscoala, Baltagul, Ion și a devenit celebru mai ales pentru îndrăgitul serial Toate pânzele sus.

24 Aprilie 2020, 15:56 (actualizat 24 Aprilie 2020, 20:40) |
A murit Mircea Mureșan
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu cei peste 60 de ani de carieră, regizorul Mircea Mureşan rămâne în memoria cinefililor cu producţii care au atras multe generaţii.

Serialul "Toate pânzele sus", realizat de regizorul Mircea Mureșan, în anii' 70, a încântat generații de telepectatori și-a devenit unul dintre cele mai iubite filme românești din toate timpurile. Un scenariu adaptat după un bun roman de aventuri, cum e cartea lui Radu Tudoran, o distribuție de mari actori, printre care Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Jean Constantin, iată rețeta cu care Mircea Mureșan a vrăjit publicul.

Acum un an și jumătate, când era sărbătorit la împlinirea a 90 de ani, Mircea Mureșan schița un bilanț al carierei sale. Și punea în evidență trei dintre filmele semnate: Răscoala, Ion și Baltagul.

Mircea Mureșan e un nume de marcă al generației ‘60. Notorietatea internațională i-a venit în 1966 cu un premiu pentru debut la Cannes, cu Răscoala. Regizorul nu era, de fapt, la debut, doar că așa recomandaseră filmul autoritățile comuniste de atunci.

În munca lui, Mircea Mureșan s-a arătat fidel cinematografului clasic.

Ca om, se descria astfel: Sunt rezisent și încăpățânat și-mi duc planurile până la capăt.

Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România a declarat pentru Agerpres: "A murit în spital, azi dimineaţă, la ora 8.00. Nu este vorba de coronavirus, a fost o boală necruţătoare. Era un domn distins, 91 de ani. (...) Îmi pare foarte rău, o asemenea personalitate, care era un om deosebit, un coleg deosebit, un om care sprijinea în permanenţă şi cineaştii tineri şi care avea foarte mare grijă de semenii lui de vârste mai înaintate. Domnul Mircea Mureşan s-a impus în filmul românesc ca o mare personalitate, aş spune unul din cei mai interesanţi regizori care a fost distins la Cannes pentru 'Răscoala' şi care a făcut filme cu un puternic suflu patriotic şi când spun patriotic mă refer la semnificaţia exactă şi la termenii exacţi care se pot degaja din acest lucru. E vorba de filme de referinţă, e vorba de filme importante cum ar fi 'Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii', cum ar fi 'Horea', o ecranizare remarcabilă după romanul lui Savodeanu - 'Baltagul', în care practic Studioul Buftea a făcut o co-producţie interesantă cu Italia, iar rolul Vitoriei Lipan a fost jucat de o mare actriţă italiană - Margarita Lozano, a fost autorul serialului foarte cunoscut şi foarte îndrăgit 'Toate pânzele sus', a făcut comedie, a fost profesor la Universitatea de Teatru şi Film, şi a fost unul din fondatorii Dacin Sara, societatea dreptului de autor,(...) anul trecut l-am sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 91 de ani".

După 1990, Mircea Mureşan se reorientează spre comedie, iar filmele „Miss Litoral“ (1991) şi „A doua cădere a Constantinopolului“ (1994) s-au bucurat de un succes foarte mare la public.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI