Mircea Lac, declarat Tezaur Uman Viu în România şi Franţa "Tradiţiile sunt rădăcinile viitorului"

Tradiţiile sunt rădăcinile viitorului. Cu acest gând, profesorul Mircea Lac, în vârstă de 77 de ani, încearcă să le insufle copiilor dragostea pentru arta populară. Iar ucenicii săi simt că pot învăţa de la el nu numai arta meşteşugului, ci şi valori profund umane, care să îi ajute în viaţă. Pentru meritele sale, Mircea Lac a fost declarat Tezaur Uman Viu in România şi în Franţa.

01 Decembrie 2022, 13:22 (actualizat 01 Decembrie 2022, 14:30) Știrile TVR |

Mircea Lac este unul dintre puţinii care decriptează poveştile ascunse în cultura populară tradiţională. De mai bine de 50 de ani meştereşte obiecte la fel cum făceau înaintaşii săi din satele hunedorene.

Arta populară e în pericol pentru că puţini mai cunosc mesajul formelor cioplite în lemn, spune profesorul Mircea Lac. Pentru el, o furcă de tors nu e un simplu instrument folosit în gospodărie, ci e încărcată de semnificaţii profunde.

Toate aceste poveşti ale satului românesc arhaic, profesorul le împărtăşeşte cu elevii care vin la cursurile sale. Copiii lucrează lemnul după forme tradiţionale şi învaţă cu plăcere.

Tot atelierul lui Mircea Lac este plin de obiecte de artă populară. Însă jucăriile create după modele tradiţionale îi sunt cele mai dragi.

Pentru întreaga activitate în slujba artei populare, Mircea Lac a fost declarat Tezaur Uman viu de Direcţia de cultură pentru Ştiinţă şi Culturaă de la Paris a Unesco. Meritele i-au fost recunscute şi în România.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI