Mircea Geoană, vizită la Brigada Multinațională Sud-Est din Craiova: NATO pregăteşte o nouă arhitectură de apărare şi descurajare pe flancul estic

7 aprilie 2023, 08:03

Aici este un loc în care Alianţa Nord-Atlantică îşi întăreşte prezenţa pe flancul estic. Mă bucur să văd aici aliaţii din Polonia, din Portugalia, din Macedonia de Nord alături de militarii români, pregătindu-se împreună şi fiind gata să facă parte din noua arhitectură de apărare şi descurajarea NATO pe care Alianţa o pregăteşte chiar în acest este moment. Este un moment important pentru istoria Europei şi este un moment în care avem nevoie să continuăm să sprijinim Ucraina, dar să şi ne întărim apărarea şi descurajarea pe flancul estic, un flanc estic mult mai profund şi modificat de venirea Finlandei ca nou membru al Alianţei şi de venirea, credem noi rapidă, a Suediei. Aceasta va face să avem un flanc estic care merge de la Marea Barenţ la Marea Baltică, la Marea Neagră şi la Dunăre, şi la Marea Mediterană„, a afirmat Mircea Goană, la finalul vizitei efectuate la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova.

Acesta a mai spus că Brigada Multinaţională Sud-Est reprezintă „un excelent model de interoperabilitate la nivel NATO”.

„Prezenţa mea astăzi aici este de a încuraja aliatul român şi aliaţii noştri din NATO prezenţi aici să se pregătească pentru următorul nivel de apărare, de exerciţii în comun, de interoperabilitate şi de operaţiuni militare de tip multi-domeniu (…) Un excelent model de interoperabilitate la nivel NATO şi vreau să mulţumesc militarilor români şi craiovenilor mei, pentru că această unitate de elită ne face să fim mândri de aliatul român şi de armata română
„, a arătat oficialul NATO.

Întrebat dacă sunt alte îngrijorări în acest moment, având în vedere tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, secretarul general adjunct al NATO a spus că nu există un risc la adresa securităţii ţărilor aliate, însă nu totdeauna ceea ce se vede în plan militar tradiţional reprezintă şi întreaga realitate.

„Nu vedem în acest moment un risc la adresa securităţii ţărilor aliate. Federaţia Rusă are dificultăţi semnificative în lupta împotriva Ucrainei, dar asta nu înseamnă că Rusia nu rămâne o naţiune imprevizibilă şi periculoasă. Şi nu totdeauna ceea ce vedem în plan militar tradiţional reprezintă şi întreaga realitate. Republica Moldova: război hibrid total declanşat de Kremlin împotriva direcţiei pro-occidentale a acestei ţări. În ţările aliate: atacuri cibernetice, atacuri hibride, dezinformare, manipulare de opinie publică, alterare a sistemul nostru democratic. Este un lucru care se întâmplă şi de aceea la NATO suntem vigilenţi atât la dimensiunea militară tradiţională şi uitaţi-vă cât de robust, şi cât de coerent, şi cât de energici acţionăm nu numai la nivel de NATO, dar şi cu societăţile noastre în faţa unei nevoi de a avea o rezilienţă de societate mai pronunţată. Până la urmă rezilienţa fiecăruia dintre noi reprezintă prima linie de apărare NATO. Dar sunt convins de faptul că în pofida dificultăţilor uneori socio-economice, efectele războiului nu sunt uşor de contracarat, vom înţelege că avem nevoie unii de alţii şi că numai împreună putem reuşi
„, a mai spus el.

Popoarele şi politicienii din ţările aliate „au înţeles nevoia de a investi mai mult în apărare„, pentru a asigura interoperabilitatea, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pe parcursul vizitei la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova.

„Uneori nu este uşor să fii militar profesionist în armatele noastre, în prezent. Dar ştiu şi că popoarele noastre, publicul, politicienii noştri au înţeles nevoia de a investi mai mult în apărare, pentru a ne asigura o interoperabilitate adevărată că facem tranziţia, pentru membrii mai noi, de la echipamente de tip sovietic la cele de standardele NATO„, a spus Geoană.

El a amintit de aderarea Finlandei la NATO .”Sperăm că în curând şi Suedia ni se va alătura„, a spus Geoană.

Totodată, Geoană a vorbit despre situaţia de securitate din prezent şi de sprijinul acordat Ucrainei.

În 1949, când a fost fondată alianţa noastră, nu anticipam că războiul se va întoarce pe continentul european. Rusia a început anul trecut un război brutal, ilogic şi imoral împotriva Ucrainei. Ajutăm Ucraina, deoarece ucrainenii, cu ajutorul nostru, nu îşi apără doar ţara, suveranitatea, ci luptă şi pentru noi. Vom continua să ajutăm Ucraina până la capăt. De asemenea, trebuie să ne adaptăm ca alianţă la schimbările din politica internaţională, din geopolitică şi la impactul uriaş al tehnologiilor asupra tuturor lucrurilor pe care le facem„, a arătat oficialul.

El s-a adresat şi militarilor.

„Ambiţia dumneavoastră şi ambiţia comandanţilor dumneavoastră de a transforma această brigadă de pregătire într-o brigadă de luptă este legitimă. Ştiu că activitatea dumneavoastră comună, colegi, prieteni din România, Portugalia, Polonia din Macedonia de Nord şi probabil din mai multe ţări în viitor, este indispensabilă pentru succesul durabil al alianţei noastre„, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

–––––––––––––––––-

Mircea Geoană s-a întâlnit cu reprezentanți ai conducerii MApN, cu echipa de comandă a Brigăzii, dar și cu militari români și cu cei ai contingențelor din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord.

Este probabil cea mai titrată brigadă de infanterie ușoară, cu un istoric remarcabil în ceea ce privește misiunile internaționale încă din 1995.

Militarii unității au servit interesele României în misiuni sub egida Organizației Națiunilor Unite, a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a Uniunii Europene în: Angola, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Afganistan, Irak și, ulterior, militari de-ai săi au fost dislocați pe Flancul Estic al NATO, în Polonia, pentru a întări grupul de luptă al Alianței, de acolo.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite