Mircea Geoană: Suntem încrezători că Suedia şi Finlanda se vor alătura NATO

Mircea Geoană
Mircea Geoană
10 iunie 2022, 14:26

”Suntem încrezători că Suedia şi Finlanda se vor alătura rândurilor noastre”, a spus Geoană în cadrul unui summit organizat la Copenhaga de ‘Alianţa Democraţiilor’, organizaţie creată de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO.

La jumătatea lunii mai, Ankara a surprins numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

Cele două ţări au interzis exporturile de arme către Turcia în urma unei incursiuni a armatei turce în nordul Siriei contra miliţiilor kurde YPG, pe care Ankara o tratează ca pe organizaţie teroristă.

Turcia consideră că Suedia şi Finlanda – ţară ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia – adăpostesc persoane despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina la 24 februarie a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite