Mircea Geoană, la conferinţa de securitate din Oslo: Este momentul ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO

Mircea Geoană
Mircea Geoană
6 februarie 2023, 13:19

El a adăugat că este „de neconceput” ca NATO să nu acţioneze dacă securitatea celor două ţări nordice ar fi ameninţată.

În cadrul aceleaşi conferinţe, ministrul finlandez al Apărării, Mikko Savola, a reiterat că este important ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO împreună.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul celei de-a 58-a Conferinţe de Securitate Leangkollen de la Oslo, în Norvegia. Tema conferinţei din acest an este „democraţia contra autocraţiei în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Suedia şi Finlanda şi-au reafirmat săptămâna trecută angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, deşi Turcia îşi menţine veto-ul în cazul Stockholmului.

Turcia a devenit recent mai radicală împotriva primirii Suediei în NATO după ce o grupare prokurdă a „executat” simbolic la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Încercând totuşi să convingă Ankara să-şi ridice veto-ul, guvernul de la Stockholm a anunţat joi un proiect pentru înăsprirea legislaţiei antiteroriste, care asimilează infracţiunilor sprijinul financiar sau sub altă formă oferit organizaţiilor teroriste.

Suedia şi Finlanda vor să se alăture NATO ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Toate cele treizeci de state membre ale NATO trebuie să îşi dea aprobarea. Turcia şi Ungaria nu şi-au dat încă acordul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă