Mircea Geoană a explicat deciziile summitului Alianței Nord-Atlantice de astăzi, la Tema Zilei: Domnul Putin vrea mai puțin NATO pe flancul de est? Va avea foarte mult NATO pe flancul de est!

25 februarie 2022, 23:02

Declarații Mircea Geoană:

-Momentul este atât de dramatic la nivel european, încât liderii Alianței au simțit nevoia să se întâlnească, au luat decizii foarte importante, activarea în premieră în istoria NATO, activarea planurilor de apărare la nivel de țări din flancul estic, din țările baltice, Polonia, până la România și până la Turcia, în premieră, la dispoziția comandantului suprem aliat, generalul american Tod Walters, forța de reacție rapidă a fost activată și elemente ale ei vor fi dizlocate și în România, aeronave, nave, forțe militare suplimentare. Deci în paralel cu continuarea sprijinirii Ucrainei și a condamnării acțiunilor ilogice și brutale ale Federației Ruse, robustețe pe partea NATO, flancul estic va trebui să fie ranforsat în continuare.

-Dacă Federația Rusă, cel puțin în timpul regimului Putin, devine un aventurier militar la nivel european, avem obligația să ne apărăm cetățenii, aliații. Un spirit realist, de echipă, mă bucur să văd asta la NATO.

-în clipa de față accelerăm procedurile de aviz militar la opțiunea de a avea grupurile de luptă suplimentare în Europa de Sud-Est, în România, salutăm faptul că Franța a decis să fie națiune-cadru pentru acest lucru, vor veni și alți aliați în România. Vom avea un grup de luptă în Slovacia, în Bulgaria, în Ungaria, deci va fi o coerență pe întreg flancul estic.

– pentru România este importantă comprimarea calendarului de operaționalizare a acestui grup de luptă, Marea Neagră reprezintă o problemă de securitate semnificativă, uitați-vă la Insula Șerpilor, vor exista atacuri la Mariupol, la Odesa, deci este evident că pentru Marea Neagră, un grup de luptă NATO este indispensabil.

-dar în plus față de aceste decizii, întărim suplimentar flancul estic, deocamdată pe o formulă temporară, foarte rapid pe o formulă permanentă, o altă formulă, de o altă robustețe, pentru că aceasta este realitatea pe care Rusia o impune: o țară care își amenință vecinii cu forța brută militară, NATO nu a ales această cale, dar suntem obligați să ne protejăm oamenii.

– Avizul militar estimez că va dura câteva săptămâni, cât mai rapid, din clipa în care acest aviz va fi formulat, va fi aprobat extrem de rapid la masa deciziei politice, se intră în faza inițială de capabilități, și deja națiunile care vor participa la acest grup de luptă, inclusiv cele românești, vor putea să intre într-o fază de pregătire și de operaționalizare. Comprimăm la maximum procedurile, deci românii pot să fie liniștiți, acest grup de luptă din România va căpăta contur foarte rapid.

– Domnul Putin va vedea pe flancul estic al NATO mai multe forțe decât oricând în istoria acestei alianțe. Deci domnul Putin vrea mai puțin NATO pe flancul de est? Va avea foarte mult NATO pe flancul de est! Domnul Putin își poate permite să facă ce vrea cu securitatea europeană, va vedea un front unit la NATO, în Uniunea Europeană, în lumea democratică. Nu mai asistăm la elemente minore, Federația Rusă a schimbat regula jocului în Europa, prin forță brută și aventurism militar. Nu vrem confruntare cu Federația Rusă? Dar eu nu pot să iau în calcul că Federația Rusă e un jucător periculos, de aceea îmi iau măsuri de protecție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite