Mircea Geoană: Reuniunea informală a NATO la nivel de miniştri de Externe de la Oslo, importantă pentru pregătirea summitului de la Vilnius

Mircea Geoană
Mircea Geoană
1 iunie 2023, 17:04

Situaţia din Ucraina şi perspectivele de integrare euroatlantică ale Ucrainei

”Găsim un consens, sperăm, până la Vilnius, în care să reconfirmăm angajamentul nostru ca Ucraina să devină, la momentul potrivit, un membru al Alianţei, dar să ne concentrăm, în acelaşi timp, pentru sprijinul politic şi practic pentru a ajuta Ucraina să învingă în acest război nedrept provocat de către Federaţia Rusă”.

Sprijinirea partenerilor vulnerabili ai NATO

”Mă bucur că la Chişinău, Summit-ul Comunităţii Politice Europene, care s-a desfăşurat, înţeleg cu succes, a avut protecţie NATO. Avioanele AWACS ale NATO au vegheat ca cerul Republicii Moldova să fie liber, liniştit, şi liderii europeni să se poată întâlni şi să decidă cu privire la viitorul european al Republicii Moldova”.

Balcanii de Vest

”Este foarte important prin prezenţa NATO, prin descurajarea celor două părţi implicate de la escaladare, să fim siguri că nu avem un conflict în Est şi un conflict în Vest. Şi mă refer aici inclusiv la geografia României”.

Cheltuielile de apărare

”2% trebuie să reprezinte baza la care toţi aliaţii trebuie să se raporteze şi sper, ca lider politic şi ca lider politic român, să putem să avem şi dividente în industria de apărare din ţările NATO, de ce nu şi în regiunea noastră şi, de ce nu, chiar şi în România”.

Rezilienţa împotriva atacurilor cibernetice, hibride, dezinformării

”Este un subiect la care ţinem foarte mult pentru că sistemul nostru democratic are nevoie să reziste dezinformării, intoxicării şi veştilor false care abundă, din păcate, în ultima perioadă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă