Mircea Geoană: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO este un semnal al calculului profund greșit pe care președintele Putin l-a făcut atunci când a declanșat războiul împotriva Ucrainei

5 aprilie 2023, 17:41

Este și un semnal politic, dincolo de aderarea propriu-zisă a celor două țări. Un semnal al calculului profund greșit pe care președintele Putin l-a făcut atunci când a declanșat războiul împotriva Ucrainei, a explicat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în exclusivitate pentru TVR Info, semnificația momentului de ieri.

Mircea Geoană: (Președintele Putin, n.r.,) a amenințat Finlanda, spunându-le ca nu cumva să se gândească să adere la NATO și efectul a fost exact cel opus. A negat Ucrainei dreptul de a avea o politică independentă și a-și alege viitorul care este mai atractiv alături de Europa decât undeva în zona gri sau în sfera de influență a Rusiei. Și Republica Moldova parcurge același moment de trezire strategică în fața unei Rusii mult mai agresive. Georgia, Bosnia, Balcanii de Vest. Deci, de fapt, semnalul este: în Europa, nimeni nu poate să impună unei țări independente o altă voință decât voința suverană a acelei națiuni de a-și alege alianțele, modul de viață și valorile în care crede. Simbolistica aderării unei țări neutre timp de decenii, care este Finlanda, sau de secole, cazul Suediei, este o reconfirmare a unui principiu fundamental al dreptului internațional și al identității NATO că fiecare țară este liberă să-și aleagă propriul destin.

Secretarul general adjunct al NATO a spus că „începând de ieri, avem un nou Flanc Estic al NATO”, care este „o veste bună și pentru România, și pentru întreaga Alianță”. Asta pentru că „avem continuitate strategică de la Marea Barents, și Norvegia, Finlanda, Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană. Este un teritoriu aliat mult mai compact din punct de vedere strategic și militar. Și venirea Suediei, ca al 32-lea membru al NATO va aduce o densitate suplimentară în zona Mării Baltice și a zonei adiacente”.

Mircea Geoană a mai spus că Finlanda, ca țară neutră, reprezenta o forță armată redutabilă. „Au o armată masivă, bine antrenată, bine echipată. Au cumpărat recent 64 de avioane F35, de ultimă generație. În sine, Finlanda putea să aibă singură grijă de propria sa securitate”. Federația Rusă probabil că va încerca să-și ajusteze prezența pentru a compensa această nouă realitate a aderării Finlandei și Suediei, în curând, la NATO, a spus Mircea Geoană. „Dar din punct de vedere militar, strict vorbind, Federația Rusă nu dispune astăzi de resurse suficient de multe pentru a izbândi în Ucraina, cu atât mai puțin pentru a pune în pericol alte geografii ale NATO”.

 

 

Cât privește viitorul Ucrainei în Alianță, secretarul general adjunct al NATO a spus că „până la summitul de la Vilnius vom lua decizii pentru a continua sprijinul practic pentru Ucraina, au nevoie în continuare de sprijin pentru a putea să izbândească în acest război”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă