COOLTURA

Mircea Cărtărescu: Solidar, nu solitar. Sunt într-un moment de nevoie empatică de civism

Mircea Cărtărescu, cea mai importantă voce din literatura noastră, şi-a adunat în cartea "Peisaj după isterie" articole publicate de-a lungul anilor, cu predominanță civică și etică. Spune că e un apărător al centrului şi un slujitor al bunului simţ. Teoria lui e că un autor valoros are avantajul că-şi poate face mai bine auzită vocea civică.

12 Mai 2017, 17:38 (actualizat 12 Mai 2017, 18:54) |
Mircea Cărtărescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Marea temă a cărții este a aproapelui, este despre cum te porți cu aproapele tău, spune Mircea Cărtărescu. "Eu cred că aici este totul. Câtă empatie trebuie să ai pentru cel de lângă tine, pentru cel care face parte din comunitatea ta, pentru cel care suferă alături de tine. Ce trebuie să facă un scriitor - care este un om al cuvântului, deci un om al pieței, un om al polisului și pe care uneori oamenii au tendința să îi asculte. Poate să rămână nepăsător la ce se petrece în lume?", se întreabă scriitorul.

(w500) Mircea Că

Mircea Cărtărescu spune că, după ce a fost aproape toată viața un scriitor solitar,  de câțiva ani simt nevoia de solidaritate și de civism: "Ceea ce se desprinde din această carte este o uriașă nevoie de solidaritate. Eu am fost un scriitor solitar, aproape toată viața mea am trăit pentru literatură. Dar în tot acest timp am simțit acest lucru ca pe un fel de vină, ca pe un fel de complex, pe care am simțit nevoia să-l răscumpăr la un moment dat. Acum eu sunt într-un moment de nevoie empatică de civism. Am simțit că este momentul, nu de acum, de câțiva ani,  să exist între oamenii care trăiesc în jurul meu, să ocup cu corpul meu o bucățică din Piața Victoriei, de pildă, să îmi spun părerea de câte ori se întâmplă ceva care afectează pe cei din jurul nostru".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI